Familjeutställning på Livrustkammaren

Otroligt

Upptäck det oväntade förflutna

19 september 2015–13 mars 2016

Fri entré

I Otroligt, en utställning för hela familjen, ställer vi dig öga mot öga med det oväntade. Här kommer du genom en samling märkliga, spännande och roliga föremål att möta berättelser om människor och deras uppfattningar om världen som sällan syns i vanliga historieböcker. 

Mekaniska armar och enhörningshorn

Redan på 1500-talet tillverkades proteser för att ersätta förlorade kroppsdelar. Amputationerna hade blivit fler och fler när skjutvapnen blev vanligare. Den okände mannen som använde den här protesen i början av 1600-talet var högerhänt och ville kunna fäktas; det finns ett specialtillverkat värjfäste till armen! 

Otroligt, mekanisk arm i Livrustkammaren

Allteftersom européer reste till andra delar av världen blev det modernt för rika och för vetenskapsmän att samla ovanliga saker från andra värdsdelar. Det kunde vara allt från uppstoppade djur till betar och horn. Det var inte allt lätt att veta hur djuren egentligen såg ut, eller om de ens fanns på riktigt. Många trodde att de hade enhörningshorn hemma, men ofta var det tänder från narvalar. Det här otroliga enhörningshornet är ingen tand utan ett penisben från en val. 

Enhörningshorn eller valpenisben

Mycket av dåtidens människors sätt att tänka och göra saker kan väcka förvåning, förundran och fasa. Men samtidigt kan vi känna igen oss i mycket. Upptäck det otroligt olika och otroligt lika med en annan tid. Och vet du vad det bästa är? Allt är sant.