Tre ungdomar med händerna på en glasskiva ser förvånade ut.

19 september 2015–13 mars 2016

Otroligt – upptäck det oväntade förflutna

I familjeutställningen ställdes besökaren öga mot öga med det oväntade. Genom en samling märkliga, spännande och roliga föremål mötte besökaren berättelser om människor och deras uppfattningar om världen som sällan syns i vanliga historieböcker. 

Mekaniska armar och enhörningshorn

Redan på 1500-talet tillverkades proteser för att ersätta förlorade kroppsdelar. Amputationerna hade blivit fler och fler när skjutvapnen blev vanligare. Den okände mannen som använde den här protesen i början av 1600-talet var högerhänt och ville kunna fäktas; det finns ett specialtillverkat värjfäste till armen!

mekansik-arm

Historiskt samlande

Allteftersom européer reste till andra delar av världen blev det modernt för rika och för vetenskapsmän att samla ovanliga saker från andra världsdelar. Det kunde vara allt från uppstoppade djur till betar och horn. Det var inte allt lätt att veta hur djuren egentligen såg ut, eller om de ens fanns på riktigt. Många trodde att de hade enhörningshorn hemma, men ofta var det tänder från narvalar. Det här otroliga enhörningshornet är ingen tand utan ett penisben från en val. 

LRK_WEBB_valpenis

Är det sant?

Mycket av dåtidens människors sätt att tänka och göra saker kan väcka förvåning, förundran och fasa. Men samtidigt kan vi känna igen oss i mycket. Besökaren fick upptäcka otroligt olika och otroligt lika med en annan tid. Och vet du vad det bästa är? Allt är sant. 

Inv.nr: 7328

Du kanske även är intresserad av