Porträtt Gustaf V.
Oljemålning Gustaf V. Foto: Carl Emil Österman, Skoklosters slott/SHM (PDM)

Gustaf V

Gustaf V är idag mest känd som ”Mr. G” eller ”V-Gurra”, kungen som spelade tennis. Han var en för sin tid folklig och omtyckt regent. Upptäck Gustav V på plats i Livrustkammaren och i museets samling. 

Kung Gustaf V valde att skilja sig åt från sina föregångare. Han var den förste svenske regent som aldrig blev krönt till konung. Han var dessutom, en smula motvilligt, positiv till de demokratiska samhällsförändringarna.  

Föremålen från Gustaf V har kommit till Livrustkammaren såväl genom honom själv, som genom hans arvingar. Därtill lät Gustaf V under sin livstid överföra historiska föremål från olika kungliga slott till Livrustkammaren. 

Upptäck Gustaf V i Livrustkammaren

I Livrustkammaren kan du se föremål med en koppling till Gustaf V från tennisdräkt, broderi till cigaretter och munstycke. Samtliga föremål som presenteras nedan finns utställda i Livrustkammarens basutställning.

Foto av Banér med texten "Bondetåget 1914"
Foto: Helena Bonnevier, Livrustkammaren/SHM (CC BY 4.0).

Bondetågets huvudbanér

En av de mest avgörande händelserna under Gustaf V:s regeringstid var det så kallade Bondetåget 1914. Bondetåget var en demonstration mot den sittande liberala regeringens försvarspolitik. Kungen uttalade då offentligt sitt stöd för de konservativa försvarsivrarna i Bondetåget. Resultatet blev att regeringen avgick och samtidigt att Gustaf V fick utstå kritik för att han lade sig i landets politik. 

Bondetågets representanter lämnade huvudbanéret till kungen vid demonstrationens slut. Det övergick sedan till Livrustkammaren 1919. 

Banéret är tillverkat av en mörkblå sidenkypert broderat med silke. Motivet visar tre brinnande vårdkasar, en symbol för att riket är i fara. Banéret har texten "Med Gud och Sveriges allmoge för konungen och fosterland” samt "Skänkt av svenska kvinnor". Textilkonstnären Selma Giöbel (1843–1925) stod för formgivningen.

Om bondetågets huvudbanér i föremålsdatabasen

Kungens tennisdräkt

Under sin tid som kronprins införde Gustav V tennissporten i Sverige. År 1896 bildades "kronprinsens lawntennisklubb”, den första föreningen för sporten. Gustaf V spelade tennis långt upp i åren. 

Den vanliga tennisdräkten vid tiden bestod av vita långbyxor, vit skjorta och vit tröja. Tennis kallades också ibland för ”den vita sporten” på grund av att klädernas färg.

Om kungens tennisdräkt i föremålsdatabasen

Gustav V:s vita tennisdräkt med röd slips
Foto: Helena Bonnevier, Livrustkammaren/SHM (CC BY 4.0).

Kungen som broderade

De stunder Gustav V ville koppla av från sina plikter och åtaganden brukade han ofta brodera. Motiven var många gången abstrakta, vilket sannolikt gav broderandet en meditativ karaktär. 

Det sista broderi som kungen påbörjade, men aldrig avslutade, består av ett rektangulärt stramaljstycke kantat med langettsöm. Runt kanten finns en glest stickad kant av gult silke och innanför denna ett yttäckande broderi av sick-sackrader av omväxlande gult, rött, rosa, orange och blått silke i viggsöm. Det sista stynget är gjort med rosa tråd. 

Gustaf V:s sista broderi
Foto: Helena Bonnevier, Livrustkammaren/SHM (CC BY 4.0).

Spatserkäpp med älghorn

År 1869, som nioåring, började Gustaf V i Beskowska skolan tillsammans med sina bröder Oscar och Carl. Skolan hade endast funnits i ett par år när de började och deras närvaro bidrog till skolans popularitet. 

Vid kungens 90-årsdag gav föreningen Gamla Beskowiter kungen en käpp, ett så kallat spanskrör. Spanskröret är monterat med en krycka och doppsko av älghorn. Gustav V hade själv skjutit älgen. På kryckan finns en oval guldplåt med Gustaf V:s namnchiffer. Namnchiffret är utfört 1948 av guldsmeden Erik Flemming på Ateljé Borgila. 

Gustav V:s käpp
Bild på cigaretter
Bild på cigarett-munstycke

Foto: Helena Bonnevier, Livrustkammaren/SHM.

Cigaretter och munstycke

Kung Gustaf V levde i en tid av stark samhällsförändring och vikande kungamakt. En mycket liten del av den moderna förändringen var att röka cigaretter. Tidigare hade cigarr- och piprökning varit mer passande för en man i högre samhällsställning.  

Gustaf V lät genom svenska Tobaksmonopolet tillverka egna cigaretter med sitt krönta namnchiffer på hylsan. Även asken hade kungens namnchiffer och, för tydlighetens skull, texten ”H. M. Konung Gustaf V cigaretter”. 

Till skillnad från nutida cigaretter hade dessa inget filter. I stället är endast ungefär hälften av hylsan fylld med tobak. Den tomma delen av hylsan kunde antingen klämmas till för att hindra tobaksspån från att hamna i munnen eller sättas i ett cigarettmunstycke. Gustaf V föredrog att använda cigarettmunstycke, mycket tack vare att det skyddar fingrarna från att missfärgas av tobaken. 

Munstycket på bilden är tillverkat av bärnsten och sjöskum.

Om Gustav V:s föremål i föremålsdatabasen

Fördjupa dig om Gustav XVI Gustaf på plats i museet

I utställningen Sveriges kungliga historia i Livrustkammaren kan du bland annat ta del av föremål och berättelser om ätten Bernadotte.

Dräkter tillhörande ätten Bernadotte utställda på Livrustkammaren
Dräkter tillhörande ätten Bernadotte utställda i Livrustkammaren. Foto: Erik Lernestål, Livrustkammaren/SHM.