Porträtt på Gustav VI Adolf.
Målning av Carl Mikael Gunne. Kungliga hovstaterna.
  1. Start
  2. Sveriges regenter
  3. Gustav VI Adolf

Gustav VI Adolf

Gustaf VI Adolf efterträdde sin far, Gustaf V, år 1950. Han är känd för sitt stora intresse för konst och arkeologi, men var också en regent som var med sin tid. Han bidrog till att monarkin bestod och anpassades till samhällsutvecklingen. Gustaf VI Adolf var den siste regenten med beteckningen ”Sveriges, Götes och Vendes konung”.

Under slutet av 1910-talet skakades Europa av revolutioner och flera länder blev republiker. Det skapade oro även i Sverige. Gustaf Adolf bidrog under denna tid, som kronprins, till monarkins överlevnad. Han undvek det ceremoniella och pompösa när det var möjligt. I början av 70-talet träffade de politisk partierna en överenskommelse, Torekovkompromissen. Detta ledde till att monarken fick en uteslutande symbolisk och representativ funktion. Något som fastslogs i regeringsformen 1974.

Gustaf Adolf gifte sig med den brittiska prinsessan, Margaretha och paret fick fem barn, däribland arvprins Gustaf Adolf. Efter att hon avlidit gifte han sig för med Lady Louise Mountbatten. Tillsammans visade de upp en mer privat bild av monarkin och hade en mer informell ton i mötet med pressen. Från denna tid avspeglas de kungligas personliga intressen tydligare i Livrustkammaren. Inte minst arkeologi och konst följde Gustaf Adolf från ungdomen och han deltog i utgrävningar både vid Medelhavet och i Norden. Han var också en stor samlare och kännare av kinesisk keramik och konsthantverk.

Gustaf VI Adolf blev en populär regent och vid hans 90-årsdag samlades en kvarts miljon människor för att fira honom i Stockholm, ett rekord vid denna tid. Året efter, 1973, avled han på Helsingborgs lasarett efter en tids sjukdom.

Upptäck Gustav VI Adolf i Livrustkammaren

I Livrustkammaren kan du se föremål med en koppling till Gustav VI Adolf från doktorshatt, till kostym och Svenska Livräddningssällskapets guldmedalj.

Kritstrecksrandig kostym

Denna kostym syddes för Gustav Adolf som kronprins och den levererades 28 februari 1945. Skräddaren hette Stenqvist och flyttade senare över till Nordiska Kompaniet i Stockholm vilket lär ha varit anledningen till att Gustaf Adolf började beställa sina kostymer också därifrån. Även sedan Gustaf Adolf blivit kung kunde han ses i denna kostym, eller en mycket snarlik. Till högtidlighållandet av hans 90-årsdag 1972 gavs ett frimärke ut där kungen är klädd i en dubbelknäppt, kritstrecksrandig kostym med spetsiga, ganska stora slag. På vykort från samma tid där kungen är avbildad känns samma klädsel igen. Gustav VI Adolf klädde sig ofta i kostym, precis som många andra män under den här tiden.

Om kostymen i föremålsdatabasen

Gustav VI Adolfs kritstrecksrandiga kostym
Foto: Helena Bonnevier, Livrustkammaren/SHM (CC BY 4.0).

Plagg från Gustaf VI Adolfs grävdräkt

Gustaf Adolf hade ett stort kultur- och konsthistoriskt intresse. Han samlade bland annat kinesisk keramik och engagerade sig i startandet av Kinakommittén 1919, Svenska institutet i Rom 1925 och i Aten 1950. Tidigt intresserade han sig för arkeologi och deltog aktivt i utgrävningar, först i Sverige och senare också i Grekland och Italien. Delar av de plagg och utrustning som han bar vid dessa tillfällen finns utställd i Livrustkammaren, som dessa yllebyxor från Stenströms skrädderi i Helsingborg och skjortan och silkesstrumporna. Han lär ha burit dem under arkeologiska undersökningar i Italien. Själv menade han att arkeologin bidrog till att hans ”liv fick ett innehåll och en mening, som bestått i alla år”.

Om gravdräkten i föremålsdatabasen

Gustav VI Adolfs arkeologibyxor
Foto: Helena Bonnevier, Livrustkammaren/SHM (CC BY 4.0).

Doktorshatt

Gustav VI Adolf utsågs till hedersdoktor vid 17 universitet och högskolor, bland annat vid Princeton, Yale, Cambridge, Helsingfors och Tartu. Denna doktorshatt kommer från hans utnämning till filosofie hedersdoktor vid Lunds universitet 1918. 

Hatten tillverkades av A.F. Bodecker, ett företag som startade i Köpenhamn och senare etablerade sig i Stockholm. Deras doktorshattar var tidlösa i designen och ser ungefär likadana ut än idag. 

Om doktorshatten föremålsdatabasen

Gustav VI Adolfs svarta doktorshatt
Foto: Helena Bonnevier, Livrustkammaren/SHM (CC BY 4.0).

Svenska Livräddningssällskapets guldmedalj

Denna guldmedalj tilldelades Gustav Adolf som kronprins år 1938 av Svenska Livräddningssällskapet. Medaljen är ett bra exempel på de kungligas engagemang i olika föreningar och sällskap som blev allt vanligare under 1900-talet. I detta fall förärades kronprinsen en medalj under sällskapets jubileumsår och som hans far, Gustaf V, var beskyddare för.

Om guldmedaljen i föremålsdatabasen

Rund guldmedalj med porträtt av Gustaf V. Bilden på kungen är en bröstbild i profil vänster. Där kungen är klädd i frack och så står en ordnar signatur till vänster.
Foto: Helena Bonnevier, Livrustkammaren/SHM (CC BY 4.0)

Fördjupa dig om Gustav VI Adolf på plats

I utställningen Sveriges kungliga historia på Livrustkammaren kan du bland annat ta del av föremål och berättelser om ätten Bernadotte.

Dräkter tillhörande ätten Bernadotte utställda på Livrustkammaren
Dräkter tillhörande ätten Bernadotte utställda på Livrustkammaren. Foto: Erik Lernestål, Livrustkammaren/SHM.