Porträtt på Karl XIII.

Karl XIII

Karl XIII var kung av Sverige och Norge från 1809 till 1818. Under sin tid som kung ställdes han inför både politiska och personliga svårigheter. Hans största politiska beslut var att adoptera den franske marskalken Jean Baptiste Bernadotte som kronprins, vilket fick stor betydelse för Sveriges framtid efter hans död 1818.

Karl XIII var kung från 1809 till 1818 och kung av Norge mellan år 1814 och 1818. Karl XIII var son till Kung Adolf Fredrik och Drottning Lovisa Ulrika och bror till Kung Gustav III. År 1772 fick han titeln hertig av Södermanland av Gustav III som tack för sin trohet till kungen under revolutionen samma år.

Central inom frimurarna

Hertig Karl var likt sin bror mycket konstnärligt lagd, en skicklig dansare och skådespelare. Hans stora intresse var dock frimureri där han anses vara en central gestalt inom utformandet av den svenska riten och det svenska frimurarsystemet.

Adopterade Jean Baptiste Bernadotte

År 1774 gifter sig Hertig Karl med Hedvig Elisabet Charlotta av Holstein-Gottorp. Deras äktenskap resulterade i en son, Karl Adolf, som dog efter en vecka år 1798. När Karl XIII blivit kung adopterades Karl August, en dansk prins, för att bli kronprins av Sverige. År 1810 dog Karl August under sitt besök under militärexercis i Skåne. Karl XIII fick adoptera den franska marskalken Jean Baptiste Bernadotte som ny kronprins av Sverige, som valdes till kronprins Karl Johan den 21 augusti år 1810.

År 1812 tog Kronprins Karl Johan över regentskapet från Karl XIII som hade år 1809 drabbats av en stroke som allt mer hade påverkat hans hälsa och förmåga att delta i politiken. Den 5 februari år 1818 avled Kung Karl XIII.

Upptäck Karl XIII i museets samling

Karl den trettondes blåa uniform.
Foto: Livrustkammaren/SHM (CC BY 4.0).

Uniform från sjöslaget vid Hogland

Det är den 17 juli 1788. Örlogsfartyg från den svenska och ryska flottan drabbar samman i ett häftigt sjöslag utanför ön Hogland i Finska viken. Hertig Karl är kung Gustav III:s lillebror och leder de svenska styrkorna. Men egentligen är det den betydligt mer erfarna kommendör Otto Henrik Nordenskiöld som för befäl. Båda flottorna erövrar varsitt skepp men när solen går ner och ammunitionen tar slut drar båda sidor sig tillbaka. Slaget blir oavgjort men i den svenska propagandan heter det att Sverige vunnit.  

Hertig Karls uniform består av en jacka i ylletyg och linne med foder i taft. Jackan har broderier av metalltråd och ordenstecken. Hatten är av ylle. Byxorna finns inte kvar och hur de såg ut exakt vet vi inte.  

Om uniformen i föremålsdatabasen

29290_LRK
Foto: Jens Mohr, Livrustkammaren/SHM.

Hertig Karls dräkt från Dianas fest

Hertig Karl bar den här dräkten vid "Dianas fest", en karusellföreställning på Drottningholm i augusti 1778. Han spelade då rollen som faunen Nessus, ledare för faunerna. Karuseller som denna hade stor betydelse för hur teaterkostymer utvecklades. Dräkten är sydd i siden med ett målat leopardmönster och liknar mycket franska kostymskisser från samma tid. Den har också en flanellkappa med klor, som ska efterlikna björnpäls. Den vita färgen på dräkten kallades ”couleur de chair”, vilket betyder hudfärgad.

Om dräkten i föremålsdatabasen

Fördjupa dig om Karl XIII på plats i museet

I utställningen Sveriges kungliga historia i Livrustkammaren kan du bland annat ta del av 1800-talets kungliga historia.

Monter med Prinsessan Sofia Magdalenas brudklänning
Foto: Erik Lernestål, Livrustkammaren/SHM.