
Karl XIV Johan
Bernadotte växte upp i en borgerlig familj i Franska staden Pau och började sin militära bana som soldat i kung Ludvig XVI:s armé. Under Napoleons tid gjorde han karriär och nådde 1804 den högsta militära graden när han utsågs till marskalk. Vid den tiden hade han redan fått sonen Oscar, vilket senare kom att säkra den svenska tronföljden.
Kung över Sverige och Norge
De som i Sverige trodde att valet av Karl Johan skulle leda till en allians med Frankrike och ett förverkligande av drömmen om att återfå Finland blev däremot besvikna. Karl Johan hade siktet inställt på att vinna Norge från Danmark och kom i stället att från 1812 alliera sig med Ryssland. Året därpå sattes en svensk armé på tysk mark. Sverige ingick nu i en allians med bland annat Ryssland, Storbritannien och Preussen. Karl Johan förde befäl över den nordliga armén mot sin tidigare kejsare, Napoleon. Efter de allierades seger vid Leipzig 1813 riktade Karl Johan sin uppmärksamhet mot Norge, som efter korta väpnade strider tvingades att ingå i union med Sverige 1814. Som 55-åring kröntes Karl Johan, år 1818, till Sveriges och Norges kung i både Stockholm och Trondheim.
Karl Johans kamp mot oppositionen
Karl Johan hade svårt för de begränsningar av kungamakten som 1809 års regeringsform innebar. Han fruktade också oppositionen och sympatier med den avsatte Gustav IV Adolf och hans son Gustav. För att stärka sin ställning begränsade han tryckfriheten, vilket tillfälligt tystade kritikerna. Hans sätt att styra kallas ibland ”sängkammarregemente”, eftersom han ofta fattade beslut i sin sängkammare. Där diskuterades viktiga frågor med enskilda statsråd eller med generaladjutanten Magnus Brahe, utan större öppenhet, något som oppositionen ogillade.
Från borgarson till kung
Under Karl Johans tid som kung invigdes Göta kanal. Han drev också på utvecklingen av Sveriges försvar och var en stark förespråkare för idén om ett centralförsvar. Det ledde bland annat till att byggandet av Karlsborgs fästning år 1820. Karl Johan avled 1844 och är den regent vars avancemang är oöverträffat i Sverige. Från borgarson till kung av Sverige och Norge.
Upptäck Karl XIV Johan i museet
I Livrustkammaren finns bland annat hans rock, vapen och hedersföremål.

Från fransk marskalk till svensk kronprins
År 1810 valdes han oväntat till svensk kronprins under namnet Karl Johan. Vid hans utnämning till kronprins skapades en imponerande vapensköld som illustrerade unionen mellan Sverige och Norge, dekorerad med de svenska och norska riksvapnen och Serafimerorden. När unionen mellan Sverige och Norge formaliserades som en realitet 1814, tillkom ytterligare en vapensköld som bar de förenade rikenas heraldiska symboler.

En kunglig prakt
Vid sitt trontillträde 1818 blev han Karl XIV Johan och bar en magnifik kröningsdräkt, där rocken var särskilt praktfull, skapad av Mazer & Co och broderad av Charlotte Wechter i silvertråd med ek- och olivkvistar. Hans status som en ledande militär och kunglig dignitär återspeglas också i den marskalksuniform han bar, där fracken var rikt dekorerad med eklöv och ekollon i guld.

Hedersföremål och vapen
Under sin tid både som fältherre och kung mottog Karl XIV Johan flera hedersföremål, däribland ett hederssvärd med en klinga prydd med Sveriges och Norges unionsvapen, samt en hederssabel som ursprungligen var en gåva från det franska Direktoriet till honom som general. En annan sabel i samlingen, daterad till 1710, bär en inskription på turkiska och vittnar om kungens internationella kopplingar.



Foto: Erik Lernestål, Livrustkammaren/SHM (CC BY 4.0).
En militär ledare
Karl XIV Johan regerade fram till sin död 1844. Hans liv präglades av hans militära skicklighet, hans roll i Napoleontidens historia och hans insatser för att modernisera Sverige och Norge. Hans arv lever vidare i de föremål som idag bevaras i Livrustkammaren, vittnesbörd om en av Sveriges mest fascinerande kungliga resor.