
Karl XV
Trots att Karl XV var populär och ansågs modern, återspeglas detta inte så tydligt i Livrustkammarens samlingar.
Efter Karl XV:s död skänktes delar av hans privata vapensamling till Livrustkammaren. De europeiska vapnen hamnade där, medan de orientaliska vapnen flyttades till ett museum för etnografiska föremål, som numera ingår i Statens museer för världskultur.
Livrustkammaren hade bildats år 1851 genom en sammanslagning av den kungliga rustkammaren och klädkammaren. Museets syfte var att visa historiskt viktiga föremål snarare än kungarnas personliga tillhörigheter.
Upptäck Karl XV i Livrustkammaren
I Livrustkammaren kan du se föremål med en koppling till Karl XV från uniform, till kröningsambel och dödsmask. Följande föremål som tillhört Karl XV finns idag utställda i Livrustkammaren.

Karl XV till häst
Målningen föreställer Karl XV på en vit häst. Hästen är sannolikt en av de två vita fullblod som han fick i gåva av den egyptiske ambassadören Ohan Demirigian. Kungen är klädd i en vapenrock, kallad Attila modell 1859, med generals rang. På bröstet bär han kraschaner för Serafimerorden, S:t Olavs orden och Carl XIII:s orden samt Dannebrogens riddartecken. Bakom kungen rider tre officerare, sannolikt delar av Karl XV:s stab.
Målningen utförd av Carl Kiörboe (1799–1876) kring 1860.
Karl XV:s uniform
Ett utslag av Karl XV:s mer moderna sinnelag var att han valde en arméuniform som kröningsdräkt. Tidigare kungar hade hållit på traditionen att ha en särskild kröningsdräkt, oftast i silvertyg.
Kungens vapenrock, modell 1845, är modellenlig förutom att den är i svart tyg i stället för mörkblått. Kring axlarna hänger de svenska kungliga ordnarna och på bröstet tre av ordnarnas kraschaner. Vid kröningen 3 maj i Stockholm och 5 augusti i Trondheim torde han även ha burit insignierna för S:t Olavs orden.

Karl XV valde att bära en militär uniform vid sin kröning, vilket var ovanligt. Tidigare kungar hade traditionellt burit en speciell kröningsdräkt i silvertyg. Hans vapenrock var i svart tyg istället för det vanliga mörkblå. På axlarna hängde kungliga ordnar och på bröstet syntes deras kraschaner. Vid kröningen i Stockholm den 3 maj och i Trondheim den 5 augusti bar han troligen också insignier från S:t Olavs orden.
Karl XV:s sabel
Till kungens uniform vid kröningen valde han att bära en rikt dekorerad sabel. Sabelns fäste är tillverkat kring 1840 i ottomanska riket medan klingan är smidd i Persien kring år 1800.
Fästet är av ciselerat guld, besatt med ädelstenar och pärlor, bland annat en safir, rubiner, granater, turkoser, smaragder, diamanter och krysopraser. Klingan är damaskerad med en inlagd persisk namninskription i guld: Torbdar Zeinolabedin.

Karl XV:s dödsmask
Under 1800-talet var det vanligt att göra dödsmasker av kungligheter och berömda personer. Dödsmaskerna kopierades och såldes till samlare och museer för att visas upp.
Karl XV:s dödsmask tillverkades troligen av skulptören Carl August Söderman.
