Porträtt av Adolf Fredrik.
Målning av Lorens Pasch den yngre. Foto: Nationalmuseum PDM.

Adolf Fredrik

Kung Adolf Fredrik har, kanske något orättvist, gått till den svenska historien som den som åt ihjäl sig på semlor. Utöver semlorna, är Adolf Fredrik känd för att ha varit road av att svarva. 

Adolf Fredrik i Livrustkammarens samlingar

I Livrustkammarens samlingar finns en så kallad passigsvarv som enligt traditionen ska ha tillhört kungen. Huruvida den verkligen har tillhört honom eller ej är däremot osäkert. 

Andra föremål som kungens kröningsdräkt, har utom allt tvivel tillhört honom. Kungliga klädkammaren hade som uppgift att bevara betydelsefulla och dyrbara dräkter. I registraturen angav man vanligtvis vem som burit plaggen och vid vilket tillfälle.

På Livrustkammaren kan du se fyra föremål kopplat till Adolf Fredrik.

Adolf Fredriks kröningshatt

Liksom andra regenter på 16- och 1700-talen bar kung Adolf Fredrik en dräkt av silvertyg vid kröningen. Under processionen till och från kröningsceremonin den 26 november 1751 bar han även en trekantig hatt. 

Det är en hattstomme av svart filt överklädd med mörkt blå sammet. Hatten är dekorerad med broderade öppna guldkronor och en guldsnodd med tofs. Den ursprungliga hermelinsbrämen, en slags kant, har vid ett långt senare tillfälle ersatt av vita strutsfjädrar.

Om kröningshatten i föremålsdatabasen

Adolf Fredriks kröningshatt
Foto: Helena Bonnevier, Livrustkammaren/SHM (CC BY 4.0).

Röd sammetsrock

Vid kung Fredrik I:s instiftande av de kungliga ordnarna 1748 förordnade han även särskilda distinkta dräkter för var och en av dem. Sedan medeltiden hade andliga och världsliga ordnar haft sina egna dräkter. 

Serafimerorden, som var den högsta av de svenska kungliga ordnarna, fick en stor och en liten dräkt. Tanken var att ordensinnehavaren skulle klä sig i den stora dräkten vid högtider och den lilla vid alla andra sammankomster eller efter personligt tycke. 

Den stora dräkten bestod av byxor, väst och rock i vit siden garnerad med svart spets. Den lilla dräkten var av röd sammet. Adolf Fredriks rock i röd sammet är sålunda en del av kungens lilla serafimerordensdräkt. På vänster bröst sitter serafimerordens kraschan, eller ordensstjärna, broderad av Chistopher Sergel. 

Rock i röd sammet
Foto: Helena Bonnevier, Livrustkammaren/SHM (CC BY 4.0).

Trumpetfana

Den här trumpetfanan var troligen använd vid kung Adolf Fredriks kröning 1751.  

Den har en duk av beige sidenmoaré, eller en väv med vattrad yta, med invävda, eventuellt broderade blomsterkvistar. Fanan har en kant runt om med guldgalon och en frans av tvinnad guldtråd på tre sidor. Dekor av tre öppna kronor i applikationsbroderi av guld- och silvertråd, blått silke samt silverlan. 

Om trumpetfanan i föremålsdatabasen

Foto av trumpetfana
Trumpetfana. Foto: Helena Bonnevier, Livrustkammaren/SHM (CC BY 4.0).

Berlock i form av en mössa

En berlock är ett litet föremål som kan fästas i ett smycke. Under 1700-talets första hälft utvecklades vad som kan anses vara de två första politiska partierna: hattarna och mössorna. Partipolitiken var ett sätt för borgerskapet och adeln att motverka kungamaktens ställning efter Stormaktstidens enväldiga kungar. 

Den lilla, endast en och en halv centimeter höga berlocken föreställande en mössa är sannolikt tillverkad i Sverige. Drottning Lovisa Ulrika skänkte berlocken till Ture Rudbeck någon gång kring 1765 eller 1766. Rudbeck var lantmarskalk, titeln på adelståndets talman under den svenska ståndsriksdagens tid, och en av de tongivande politikerna i mösspartiet. Möjligen kan det ha skett i samband med att mösspartiet tog över makten i riksdagen efter hattpartiet 1766. 

Guldberlock i form av toppig luva
Foto: Helena Bonnevier, Livrustkammaren/SHM (CC BY 4.0).

Fördjupa dig om Adolf Fredrik på plats i museet

I utställningen Sveriges kungliga historia i Livrustkammaren kan du bland annat ta del av föremål och berättelser om Holstein-Gottorpska ätten.

Målade porträtt av Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika av Preussen.
Foto: Velourfilm.