
Oscar II
År 1814 tvingade Sverige Norge att gå in i en union. Det gjorde att Oscar II och hans hustru Sofia kröntes två gånger 1873, en gång i Stockholm och en gång i Trondheim.
Den svensk-norska unionen var omstridd, särskilt i Norge, och spänningarna mellan länderna var så stora att det nästan blev krig. För att undvika det valde Oscar II att abdikera från den norska tronen 1905. Samtidigt bytte han sitt valspråk från "Brödrafolkens väl" till "Sveriges väl".
En viktig händelse under Oscar II:s tid som kung var hans 25-årsjubileum 1897. Det firades med en stor utställning i Stockholm, den Allmänna Konst- och Industriutställningen.
Upptäck Oskar II i Livrustkammaren
Föremål från Oscar II:s regeringstid och den svensk-norska unionen finns att se i Livrustkammarens basutställning.

Kastpenning av silver från Oscar II:s kröning
Kastpenning av silver från Oscar II:s kröning i Stockholms Storkyrka 1873. Graverad av Lea Ahlborn (1826–1897). Lea Ahlborg var en av sin tids främsta medaljgravörer och tillverkade de flesta medaljstampar för statliga sammanhang under sin drygt fyrtio år långa karriär.
Seden att kasta mynt åt befolkningen längs med en regents procession skulle visa på regentens givmildhet. Vid 1800-talets slut var det mer vanligt att dela ut kastmynten till förtjänta medborgare, mer som en minnesmedalj. Just detta kastmynt skänktes vid kröningen till friherre Carl Gustav Rudolf Cederström (1841–1925), far till Livrustkammarens chef Rudolf Cederström.

Jubileumsminnestecken i miniatyr
Oscar II:s 25-årsjubileum som regent blev bland annat hågkommet genom ett särskilt jubileumsminnestecken. Eftersom han var regent såväl över Norge som Sverige utdelades det i två versioner, ett för varje land.
Det svenska tecknet visade kungens profilbild mot en serafimerblå bakgrund. Det delades ut i två varianter, ett med band i Serafimerordens ljusblå kulör och ett med ett mörkare, mellanblått band. Kungafamiljens medlemmar och utvalda gäster erhöll minnestecknet med serafimerblått band, sammanlagt 232 personer. Den svenska hovpersonalen, 268 personer, fick tecknet med mellanblått band.
Det norska tecknet fick som kontrast en purpurfärgad bakgrund och band. Det norska tecknet delades endast ut till den norska hovpersonalen, sammanlagt 49 personer.
Fördjupa dig mer om Jubileumsminnestecken:
Affisch till Stockholmsutställningen 1897
Förlagan till affischen till Konst- och Industriutställningen i Stockholm 1897 utfördes 1896 av konstnären Richard Berg. Affischen tillkom efter en tävling där Bergs förslag segrade bland 36 tävlande konstnärer.
Affischen trycktes i en mycket stor upplaga och sattes upp på hotell, restauranger och på alla större svenska järnvägsstationer. Vid sidan av den danska flaggan syns de norska och svenska unionsflaggorna.
År 1894 hade den svensk-norska flaggan fått nya, ljusare kulörer. Affischen bidrog till att göra den nya färgsättningen populär. Bakom flaggorna skymtar utställningens paviljonger med arkitekt Ferdinand Bobergs stora utställningshall i orientalisk stil i centrum.

Oscar II:s svenska amiralsuniform
Sedan ungdomen hade Oscar II en särskild förkärlek för sjön och flottan. Hans första yrkesutbildning var till sjöofficer. Efter examen 1845 tjänstgjorde han i flottan och han skrev även faktaböcker för sjöofficerare. År 1858 publicerade han även en diktsamling, Ur svenska flottans minnen.
Oscar II klädde sig gärna i flottans uniform och bar ofta skärmmössa med flottans eller Kungliga Svenska Segelsällskapets mössmärke. Vapenrocken på bilden har amirals gradbeteckning.



Foto: Helena Bonnevier, Livrustkammaren/SHM (CC BY 4.0).