Porträtt av Marie Antoinette
Portrait av Marie Antoinette, Elisabeth Vigée-Lebrun, 1783

27 oktober 2017 – 6 januari 2019

I love you madly

Axel von Fersen gjorde succé när han kom till Paris år 1778. Och snart började ryktena löpa genom stadens societet: Drottning Marie Antoinette har en affär med den svenske greven och officeren.

I centrum för utställningen I love you madly stod de brev Axel von Fersen och Marie Antoinette skickade till varandra under flera år – från 1778 till hennes sista tid i fångenskap medan hon väntade på sin avrättning. Länge trodde man att många av breven var försvunna. Men på 1980-talet dök några upp på en auktion. De finns i dag på Franska nationalarkivet. Vissa var skrivna med kod eller hade överstrykningar. En del har forskare på senare tid lyckats tyda – bland annat brevet med Maries kärleksförklaring till Axel.

I förgrunden visas en skyltdocka med en av pappersdräkterna och i bakgrunden visas fyra olika skyltdockor med dräkter  i en glasmonter

”Jag älskar er till vansinne och jag upphör aldrig att avguda er ens för ett ögonblick”

Marie Antoinette till Axel von Fersen

Marie Antoinette brev till Axel von Fersen

Den fagre greven

Hela Versailles talar bara om en viss greve von Fersen som kom till hovet iklädd svenska uniformen, vilken drottningen betraktade mycket ingående”. Axel von Fersen gjorde succé när han kom till Paris år 1778. Och snart började ryktena löpa genom stadens societet: Drottning Marie Antoinette har en affär med den svenske greven och officeren.

Porträtt av Axel von Fersen

Orignalföremål

Utställningen bjöd bland annat på dräkter, utdrag ur breven och flera originalföremål. Bland dem en guldpenna som har tillhört Marie Antoinette.

Maria Antoinettes klänning i silvrig brodyr

Maria Antoinettes skrivetui

Skrivetui i lack och tvåfärgat guld med fodral i grönfärgat ödleskinn. Etuiet ska ha tillhört Marie Antoinette. Magnus Brahe köpte det under en resa till Paris och det ingår nu i samlingarna på Skoklosters slott. Följande anteckning finns på en lapp som följer med etuiet: "Detta Kinesiska skrif Etui har tillhört den olyckliga Drottningen i Frankrike, Marie Antoinette."

Maria Antoinettes Skrivetui

Allt för mig närmare dig

Revolutionen rasade genom Frankrike och greven stannade i närheten av sin älskade drottning. Han deltog också i ett misslyckat försök att rädda kungafamiljen. När Marie Antoinette till slut fördes till giljotinen ska hon ha burit ett enda smycke, en specialbeställd ring som varit hennes hemliga sigill i breven till Axel von Fersen. Den bar inskriptionen ”Tutto a te mi guida” − Allt för mig närmare dig. Tre decennier senare blev Axel von Fersen misshandlad till döds av en folkmobb utanför Riddarhuset i Stockholm.

lm_dig25265

Du kanske även är intresserad av