Dräkter från tv-serien Game of Thrones som visades i utställningen Maktspel
Foto: Erik Lernestål, Livrustkammaren/SHM (CC BY-SA 3.0).

14 mars 2014 – 6 januari 2015

MAKTSPEL

Vad har den svenska 1500-talsregenten Erik XIV gemensamt med filmens Elisabet I och fantasykungen Joffrey Baratheon från TV-serien Game of Thrones? I utställningen MAKTSPEL – ett kostymdrama i Livrustkammaren möttes historiska och fiktiva karaktärer.

Game of Thrones (HBO) är en av de senaste årens mest uppmärksammade tv-serier. Den utspelar sig i en fantasyvärld inspirerad av kläder, miljöer och händelser från flera sekler och geografiska platser. De Oscarsbelönade filmerna Elizabeth och Elizabeth: The Golden age är fiktion skapad i och för vår tid, men baseras på riktiga händelser i drottning Elisabeth I av Englands liv. Erik XIV:s livshistoria är omgärdad av dramatik och myter. Han ansågs galen, gifte sig med sin älskarinna och lät brutalt mörda sina fiender. Ibland överträffar verkligheten fiktionen.

Dräkterna från tv-serien

Dräkterna som burits av karaktärerna i Game of Thrones bär referenser till såväl renässansen som modern science fiction. Elizabeths vita Swarovskiklänning från Elizabeth: The Golden age har ingen historisk förlaga utan är skapad för att förstärka bilden av en självsäker drottning. 

Ljusblå klänning med guldbrodyr från Game of Thrones

”I kampen om tronen vinner eller dör du”

Cersei Lannister, Game of Thrones

Guldig klänning från tv-serien
Utställningslokalen med dräkter

Historiska highlights

Filmkostymerna visades för första gången i Sverige och presenterades tematiskt tillsammans med historiska highlights. Erik XIV:s kröningsmantel och den dräkt hans rival Erik Sture bar när han mördades på order av Erik XIV är några av få bevarade 1500-talsplagg i världen.

lm_dig10290

Hall of fun

I slutet av utställningen fanns ett rum för besökarnas egen upptäckarlust. Här kunde besökaren bland annat skapa din egen historiska ”selfie” genom att prova dräkter och accessoarer. Ett antal unika verk skapade av studenter från Konstfack utforskade hur textil och kläder kan kommunicera makt och status.

Dräkter från tv-serien Game of Thrones som visades i utställningen Maktspel

Du kanske även är intresserad av