Porträtt av Maria Eleonora med en droppe blod på kiden
Foto: Livrustkammaren

27 september 2013 – 23 mars 2014

Maria Eleonora – hjärtats drottning

Vem var hon, drottning Maria Eleonora, den brandenburgska prinsessan, maka till en av den svenska historiens mest kända kungar, Gustav II Adolf och mor till vår mest kända drottning, Kristina? I Maria Eleonora – hjärtats drottning visades en ny bild av drottningen, en bild som också har en motsvarighet i ett nytt forskarintresse om henne.

Maria Eleonora, 1599-1655, levde i en dramatisk tid där allianser och krig ständigt böljade omkring henne. Äventyr, skönhet och lyx, men också blod, död och förgänglighet präglade hennes olyckliga och kanske vingklippta liv. Här påtalas betydelsen av släktband och äktenskap för inflytande och karriär i 1600-talets Europa, som skulle bli avgörande för denna kvinna född på samhällets högsta topp.

Kärleksring

I en liten färgstark utställning visas fantastiska och fantasieggande föremål kopplade till Maria Eleonora. En märklig ringen i guld och emalj har en rörlig platta/ vändbar medaljong som visar porträtten av Gustav II Adolf och Maria Eleonora. De sammanvigdes den 25 november 1620 på Slottet Tre Kronor.

kärleksring
Gustav II Adolf och MAria Elenora

Hjärteduken

Även den bevarade hjärteduken, där Gustav II Adolfs hjärta lades efter hans död. Den sörjande drottningen sägs ha förvarat hjärtat i en ask under lång tid efter kungens död.

DIg2568

Du kanske även är intresserad av