spöketlaban

3 maj 2014 – 2 november 2014

Spöket Laban i slottet Gomorronsol

Lilla Spöket Laban, hans kompis Lill-Prins Bus, systern Labolina och de andra invånarna i Slottet Gomorronsol i Inger och Lasse Sandbergs böcker tillhör våra mest älskade barnboksfigurer. I utställningen återskapades på ett lekfullt sätt slottet Gomorronsol med dess spöken och kungliga familj för små besökare. Det blev en miljö att leka och läsa i med många interaktiva moment från Spöket Labans värld och aktiviteter som visningar och sagostunder.

Till utställningen lånades 15 orginalteckningar av Lasse Sandberg, som illustrerat böckerna, in. Dessutom placerades riktiga föremål från museet i utställningen. Bland annat en 1600-talsutrustning fanns på plats för att skramla och skapa en genuin slottskänsla. Men förutom vackra illustrationer fanns även interaktiva moment för alla riktigt unga besökare. Det fanns till exempel en möjlighet att härma ljud tillsammans med den busiga Labolina och följa hennes långa lina för att se vart den tog vägen. Och naturligtvis fanns en läshörna fylld av Inger och Lasse Sandbergs böcker.

För barn och familj

Utställningen vände sig till familjer med barn i åldrarna 2–6 år samt till förskola och familjedaghem. Inger och Lasse Sandbergs böcker har fängslat flera generationers barn i bilderboks- och barnramseåldern sedan den första boken kom ut 1965. Med utställningen ville vi uppmuntra till läsning för små barn och också sätta in museets föremål i ett sammanhang som var tillgängligt och förståeligt för små barn.

spöketlaban2

Du kanske även är intresserad av