Gustav den tredje och Sofia Magdalena

Temavisning

Frihetstid och revolution

Söndag 10 mars klockan 15.00

Djupdyk i den svenska historien tillsammans med oss! Under fyra temavisningar i vår utforskar vi 500 år av kungliga triumfer, nederlag, kärlek, smärta och makt.

Den tredje visningen handlar om en omvälvande tid med statskupper, kungamord och jakt på tronföljare. Och Gustav III förstås.

Efter Karl XII:s död och landförlusterna efter freden med Ryssland 1721 tog det kungliga enväldet slut. Under 1700-talet, i Sverige kallat frihetstiden, hade regenterna nya förutsättningar. En ny författning, riksråd och riksdag begränsade kungamakten, det som gällde var så kallat flervälde. Monarkin var ändå det självklara statsskicket. Den hade fortsatt stor symbolisk betydelse och manifesterades i storslagna ceremonier med skimrande kröningsdräkter i silver och guldglimmande statsvagnar. Slutet av århundradet innebar att kungamakten återupprättades genom Gustav III:s kungliga revolution, som följdes av mordet på honom och därefter en oblodig revolt mot makten.

Detta är den tredje i en serie av fyra fristående temavisningar om den svenska historien.

 • Pris: biljetterna till visningen kostar 180 kronor. Du kan även köpa ett paketpris för 500 kronor där alla fyra visningar ingår. Biljetterna säljs på Tickster.
 • Slottsbacken 3, 111 30 Stockholm

 • Praktisk information inför ditt besök
  :
  Barnvagn: Det går tyvärr inte att ta med barnvagnar in i museets utställningslokal. Det finns möjlighet att parkera och låsa fast barnvagnar utomhus i anslutning till museet.

  - Garderob: Intill museets butik finns en garderob. Där finns hängare för kläder samt hatthyllor. I garderoben hittar ni också några låsbara skåp.

  - Matsäck: Vi har inget utrymme för matsäcksätning. Den känsliga miljön gör att det inte är tillåtet att äta eller dricka i museets utställningar, entré eller butik. 

  - Toaletter: En halvtrappa ned mot de kungliga vagnarna. 

  Planera ditt besök