En person historiskt sminkad, med uppsatt peruk och klädd i en replika av Gustav III:s blåa dräkt. Personen står på en scen och blickar ut mot publiken.
Dansaren Noah Hellwig klädd i en nyuppsydd dansdräkt som är en kopia av dräkten ”demi caractair” som presenteras i utställningen Teaterkungen. Bild från Confidencen. Foto: Jens Mohr, Livrustkammaren/SHM.

Föreläsning och dans

Gudar, herdar och furier – danskostymer i rörelse

Evenemanget har redan passerat

På 1700-talets teaterscener dansade herdar, nymfer, fauner, greker, romare, turkar, spöken, till och med furier. Var och en av dem hade en egen stil. Deras kostym – den för dans och balett – var redan då en specifik typ av dräkt, anpassad både till karaktären och rörelse på scen. Vilka var de olika dansstilarna på 1700-talsscenen och hur skiljde de sig åt?

Teater- och dansforskaren Petra Dotlačilová berättar om dansens utveckling, hur den var kopplad till olika rollkaraktärer och om dansdräkternas särdrag. Föredraget illustreras på plats av dansaren Noah Hellwig som visar olika dansstilar i tidstypisk koreografi och kostym. Det är ett unikt tillfälle att få se 1700-talets danskostymer i rörelse och ha möjlighet att titta närmare på några av dessa.

  • Vuxen: 150 kronor
    Barn under 19 år: 50 kronor

    Entré till museet ingår i biljetten och gäller hela dagen. Biljetter köps på Tickster.
  • Slottsbacken 3, 111 30 Stockholm