En person i historiska kläder.
Flickan med teatermodellen. Foto: Markus Gårder.

Evenemang

Kulturnatt Stockholm – Teaterkostymernas magiska värld

Evenemanget har redan passerat

Välkommen till Livrustkammaren under Stockholms Kulturnatt! Låt dig förtrollas av den gustavianska operans fantasieggande värld i succéutställningen Teaterkungen – makten, prakten och teaterkostymerna på Gustav III:s tid. I Hörsalen gläntar Drottningholms slottsteater på dörren till kostymateljén där teatermagi skapas med siden, pärlor och kärlek. Och så öppnar vi vår kulturnattsbar i Stensalen!

Drottningholms slottsteater c/o Livrustkammaren

Drottningholm Slottsteater är världens äldsta teater i varsamt bevarat originalskick och en skatt för den tidiga musiken. Kulisser och maskineri finns kvar i original och där maskineriet används fortfarande i operaföreställningar som det var tänkt under 1700-talet.

Under Kulturnatten får vi ett unikt besök av Drottningholms slottsteater och kostymskaparen Anna Kjellsdotter som låter oss  inspireras av hennes skisser och teaterkostymer. Anna har även bidragit till skapandet av bland annat en nyuppsydd teaterkostym till utställningen Teaterkungen – en dräkt för demi-caractère som användes av dansaren Noah Hellwig i en dansfilm som visas i utställningen.

Gustav III – teaterkungen extra allt i en unik utställning

Följ med på en dräktkavalkad genom teaterkostymernas magiska värld och den gustavianska tidens kungliga teaterliv. För första gången visas ett femtiotal dräkter gemensamt i en utställning tack vare ett samarbete mellan Livrustkammaren och Kungliga Operan.

Teaterkungen är en utställning i fyra akter som tar sin början med Gustav III:s silverskimrande kröningsdräkt och berättar om 1700-talets blomstrande kungliga kulturliv; musiken, dansen, artisterna, storslagna utomhusspektakel, hovliv och tornerspel.  Våra museivärdar finns på plats för att berätta om och svara på frågor om utställningen!

Om utställningen Teaterkungen

Kungligt kulturnattsmingel i Stensalen

Kvällen till ära blir det bar i ståtliga Stensalen. Grillska huset serverar mingelvänliga drycker och tilltugg för alla kulturnattsbesökare. Slå dig ner och njut av något gott i kunglig atmosfär på Livrustkammaren!

Missa inte aktiviteter hos våra systermuseer!

Under Kulturnatten kommer fler av våra systermuseer inom Statens historiska museer ha öppet och erbjuda aktiviteter. Passa på att även besöka:

  • Fri entré till museet och Kulturnatten. Du behöver inte förboka biljetter, det är bara att dyka upp.
  • Slottsbacken 3, 111 30 Stockholm