Oscar den andre och Sofia av Nassau med den svenska flaggan i bakgrunden.

Temavisning

Nationalism och nya ideal

Söndag 7 april klockan 15.00

Djupdyk i den svenska historien tillsammans med oss! Under fyra temavisningar i vår utforskar vi 500 år av kungliga triumfer, nederlag, kärlek, smärta och makt.

I vårens sista temavisning berättar vi om tiden efter franska revolutionen. En tid när politiska omvälvningar påverkade hela Europa och det inte var självklart att den svenska monarkin skulle leva vidare.

1809 års regeringsform där kungens makt begränsades var ett steg mot demokratisering. Men förlusten av Finland samma år skapade en längtan efter territoriell och politisk revansch. Den barnlöse kungen Karl XIII adopterade därför en framgångsrik fransk militär, Jean Baptiste Bernadotte, som tronföljare. Den union med Norge som ingicks 1814 upplöstes 1905 och dagens gränser fastställdes. Drygt 100 år efter den nya regeringsformen uppstod en av de allvarligaste parlamentariska kriserna i Sverige – den så kallade borggårdskrisen 1914. Gustaf V var statschef i Sverige under de två världskrigen. Hans långa regeringstid knöt ihop den gamla och den nya tiden.

Detta är den sista i en serie av fyra fristående temavisningar om den svenska historien.

 • Pris: biljetterna till visningen kostar 180 kronor. Du kan även köpa ett paketpris för 500 kronor där alla fyra visningar ingår. Biljetterna säljs på Tickster.
 • Slottsbacken 3, 111 30 Stockholm

 • Praktisk information inför ditt besök
  :
  Barnvagn: Det går tyvärr inte att ta med barnvagnar in i museets utställningslokal. Det finns möjlighet att parkera och låsa fast barnvagnar utomhus i anslutning till museet.

  - Garderob: Intill museets butik finns en garderob. Där finns hängare för kläder samt hatthyllor. I garderoben hittar ni också några låsbara skåp.

  - Matsäck: Vi har inget utrymme för matsäcksätning. Den känsliga miljön gör att det inte är tillåtet att äta eller dricka i museets utställningar, entré eller butik. 

  - Toaletter: En halvtrappa ned mot de kungliga vagnarna. 

  Planera ditt besök