Porträtt av Gustav Vasa.
Foto: Velourfilm

Dubbelt kungligt jubileumsår 2023

Det är 500 år sedan Gustav Vasa blev kung och Kung Carl XVI Gustaf firar 50 år på tronen i år. Under året erbjuder Livrustkammaren och flera andra aktörer program och aktiviteter kopplade till kungarna.

År 2023 är ett dubbelt märkesår. För 500 år sedan, 1523, valdes Gustav Vasa till kung och förblev så fram till sin död 1560. Under sin tid som regent arbetade han oavbrutet med att stärka den svenska kungamakten och centralisera rikets förvaltning. Sverige gick in i en ny epok som formade det moderna Sverige.

I år har också vår nuvarande kung Carl XVI Gustaf 50-årsjubileum som Sveriges statschef. Han tillträdde tronen den 15 september 1973. Carl Gustaf efterträdde då, vid 27 års ålder sin farfar Gustaf VI Adolf. Han är därmed Sveriges längst regerande kung.

Föremål från 500 år av kunglig historia

På Livrustkammaren uppmärksammar vi alltid Sveriges kungliga historia, här finns de unika föremålen från Gustav Vasas dagar fram till idag. I kronologisk ordning presenterar vi kungliga föremål och dräkter från 500 år tillbaka.

Gustav Vasa – en ny ätt på Sveriges tron

Under 1500-talet blev Sverige ett enat och självständigt rike med en kungamakt som gick i arv och en kyrka som lydde under kungen. Gustav Vasa var den enande kraften och under hans söner ökade Sveriges betydelse i Europa, trots att de kämpade inbördes om kungakronan. På Livrustkammaren finns bland annat Gustav Vasas hjälm och rustning att se.

Rustningshjälm i profil.
Gustav Vasas hjälm från cirka 1540. Foto: Erik Lernestål, Livrustkammaren//SHM (CC BY).

Kung Carl XVI Gustaf – monark i demokratins tidevarv

Vi har flera föremål som burits av den nuvarande monarken Kung Carl XVI Gustaf som går att se i museet permanenta utställning.

Barnuniform.
Uniform buren av Carl (XVI) Gustaf 1949. Foto: Helena Bonnevier, Livrustkammaren/SHM (CC BY).

Livrustkammaren tipsar!

Flera andra museer och aktörer uppmärksammar jubileumsåret under under året. Här tipsar vi om ett par aktörer.

Jubileumsåret på De Kungliga slotten

De kungliga slotten lyfter 500 år av kultur i rikets tjänst både i en ny bok och en utställning på Kungliga slottet. Vasaborgen Gripsholm har Vasa i fokus och på Slottsbacken visas en fotoutställning om kung Carl Gustafs tid som Sveriges statschef.

Svartvit bild på medlemmar i Bernadottefamiljen.

Gustav Vasa talar ur skägget på Örebro slott

På själva jubileumsdagen den 6 juni invigs ”Gustav Vasa talar ur skägget, en utställning om makt” på Örebro slott.

Närbild på rustningshjälm med ansiktsuttryck

Håll koll på vad som händer!

Bli först med att få information om nya utställningar, biljettsläpp och evenemang.

Kunglig dräkt med guldig brodyr.