Livrustkammaren-gustav-vasa
Foto: Velourfilm

Dubbelt kungligt jubileumsår 2023

Det är 500 år sedan Gustav Vasa blev kung och Kung Carl XVI Gustaf firar 50 år på tronen i år. Under året erbjuder Livrustkammaren och flera andra aktörer program och aktiviteter kopplade till kungarna.

År 2023 är ett dubbelt märkesår. För 500 år sedan, 1523, valdes Gustav Vasa till kung och förblev så fram till sin död 1560. Under sin tid som regent arbetade han oavbrutet med att stärka den svenska kungamakten och centralisera rikets förvaltning. Sverige gick in i en ny epok som formade det moderna Sverige.

I år har också vår nuvarande kung Carl XVI Gustaf 50-årsjubileum som Sveriges statschef. Han tillträdde tronen den 15 september 1973. Carl Gustaf efterträdde då, vid 27 års ålder sin farfar Gustaf VI Adolf. Han är därmed Sveriges längst regerande kung.

Föremål från 500 år av kunglig historia

På Livrustkammaren uppmärksammar vi alltid Sveriges kungliga historia, här finns de unika föremålen från Gustav Vasas dagar fram till idag. I kronologisk ordning presenterar vi kungliga föremål och dräkter från 500 år tillbaka.

Gustav Vasa – en ny ätt på Sveriges tron

Under 1500-talet blev Sverige ett enat och självständigt rike med en kungamakt som gick i arv och en kyrka som lydde under kungen. Gustav Vasa var den enande kraften och under hans söner ökade Sveriges betydelse i Europa, trots att de kämpade inbördes om kungakronan. På Livrustkammaren finns bland annat Gustav Vasas hjälm och rustning att se.

Gustav Vasas hjälm från cirka 1540. Foto: Erik Lernestål, Livrustkammaren//SHM (CC BY).

Kung Carl XVI Gustaf – monark i demokratins tidevarv

Vi har flera föremål som burits av den nuvarande monarken Kung Carl XVI Gustaf som går att se i museet permanenta utställning.

Uniform buren av Carl (XVI) Gustaf 1949. Foto: Helena Bonnevier, Livrustkammaren/SHM (CC BY).

Program jubileumsåret 2023

Under 2023 arrangerar Livrustkammarens flera evenemang och föredrag med koppling till det kungliga jubileumsåret.

FöredragTorsdag 23 mars klockan 18

Fostran i purpur. De karolinska kronprinsarnas lärare och undervisning

I 1600-talets Sverige skulle den ideale härskaren ”rätt känna och bära sin purpur” – det vill säga förkroppsliga den färg som ända sedan antiken förknippats med kejsare och kungar. I Fostran i Purpur beskriver Andreas Hellerstedt detta politiska ideal som man tänkte sig att en enväldig karolinsk kung, som Karl XI och Karl XII, skulle uppfostras till att efterleva, men också de pedagogiska metoder man tänkte sig skulle användas. Hur skulle denne absolute hjälte uppfostras för att kunna regera väl?

Om föredraget och biljettbokning

Livrustkammaren-ulrika-eleonora-den-yngre
Porträtt Ulrika Eleonora den yngre. Foto: Erik Cornelius/Nationalmuseum.
FöredragTorsdag 30 mars klockan 18-19

Den okända drottningen – Ulrika Eleonora den yngre

Ulrika Eleonora, som var regerande drottning 1719 – 20, är en av våra minst kända regenter, och också en av de som bedömts mest orättvist av eftervärlden.

Joakim Scherp är Filosofie doktor (PHD) i historia, och verksam vid Stockholms universitet och Riksdagsbiblioteket föreläser om den okända drottningen.

Köp biljetter till föredraget

Exklusiv museikvällMåndag 3 april klockan 17.30

Museikväll för historienördar

Vem har inte drömt om en kväll på ett museum, efter stängningstid? Måndagen 3 april öppnar vi upp Livrustkammaren för alla historienördar som under en exklusiv museikväll vill stifta närmare bekantskap med valda delar av museets samlingar.

Köp biljett till museikvällen

Livrustkammaren-Gustav-III
Foto: Velourfilm
KursTorsdag 27 april klockan 18-19

Kungar för nybörjare

Gustav Vasa har de flesta hört talas om. Den 6 juni 2023 är det 500 år sedan han valdes till kung över det svenska riket. Efter honom har 22 regenter bestigit tronen, men hur många har du egentligen koll på? Livrustkammarens Kungar för nybörjare ger dig en överblick över regentlängden.

Köp biljett till kursen

FöredragTorsdag 20 april klockan 18-19

Musik och politik hos svenska regenter

Sedan senmedeltiden har musik spelat en viktig roll för svenska kungar och drottningar. Dels har de fått förhålla sig till musikaliska uttryck från folk, kyrka och främmande makter, dels har de själva använt sig av musiken för att opinionsbilda, regera och påverka sin egen och Sveriges politiska situation.

I föredraget med radiofolkbildare och professorn Mattias Lundberg presenteras en rad sådana fall, illustrerade med klingande musikexempel.

Livrustkammaren tipsar!

Flera andra museer och aktörer uppmärksammar jubileumsåret under under året. Här tipsar vi om ett par aktörer.

Jubileumsåret på De Kungliga slotten

De kungliga slotten lyfter 500 år av kultur i rikets tjänst både i en ny bok och en utställning på Kungliga slottet. Vasaborgen Gripsholm har Vasa i fokus och på Slottsbacken visas en fotoutställning om kung Carl Gustafs tid som Sveriges statschef.

Gustav Vasa talar ur skägget på Örebro slott

På själva jubileumsdagen den 6 juni invigs ”Gustav Vasa talar ur skägget, en utställning om makt” på Örebro slott.

Midsommarfirande med fokus på Gustav Vasa

Midsommar 2023 är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det firas med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad på midsommardagen den 24 juni. Paraden startar från Medborgarplatsen och avslutas på slottet.

Håll koll på vad som händer!

Bli först med att få information om nya utställningar, biljettsläpp och evenemang.