
Dubbelt kungligt jubileumsår 2023
År 2023 är ett dubbelt märkesår. För 500 år sedan, 1523, valdes Gustav Vasa till kung och förblev så fram till sin död 1560. Under sin tid som regent arbetade han oavbrutet med att stärka den svenska kungamakten och centralisera rikets förvaltning. Sverige gick in i en ny epok som formade det moderna Sverige.
I år har också vår nuvarande kung Carl XVI Gustaf 50-årsjubileum som Sveriges statschef. Han tillträdde tronen den 15 september 1973. Carl Gustaf efterträdde då, vid 27 års ålder sin farfar Gustaf VI Adolf. Han är därmed Sveriges längst regerande kung.
Föremål från 500 år av kunglig historia
På Livrustkammaren uppmärksammar vi alltid Sveriges kungliga historia, här finns de unika föremålen från Gustav Vasas dagar fram till idag. I kronologisk ordning presenterar vi kungliga föremål och dräkter från 500 år tillbaka.
Program jubileumsåret 2023
Under 2023 arrangerar Livrustkammarens flera evenemang och föredrag med koppling till det kungliga jubileumsåret.
Fostran i purpur. De karolinska kronprinsarnas lärare och undervisning
I 1600-talets Sverige skulle den ideale härskaren ”rätt känna och bära sin purpur” – det vill säga förkroppsliga den färg som ända sedan antiken förknippats med kejsare och kungar. I Fostran i Purpur beskriver Andreas Hellerstedt detta politiska ideal som man tänkte sig att en enväldig karolinsk kung, som Karl XI och Karl XII, skulle uppfostras till att efterleva, men också de pedagogiska metoder man tänkte sig skulle användas. Hur skulle denne absolute hjälte uppfostras för att kunna regera väl?

Den okända drottningen – Ulrika Eleonora den yngre
Ulrika Eleonora, som var regerande drottning 1719 – 20, är en av våra minst kända regenter, och också en av de som bedömts mest orättvist av eftervärlden.
Joakim Scherp är Filosofie doktor (PHD) i historia, och verksam vid Stockholms universitet och Riksdagsbiblioteket föreläser om den okända drottningen.
Museikväll för historienördar
Vem har inte drömt om en kväll på ett museum, efter stängningstid? Måndagen 3 april öppnar vi upp Livrustkammaren för alla historienördar som under en exklusiv museikväll vill stifta närmare bekantskap med valda delar av museets samlingar.

Kungar för nybörjare
Gustav Vasa har de flesta hört talas om. Den 6 juni 2023 är det 500 år sedan han valdes till kung över det svenska riket. Efter honom har 22 regenter bestigit tronen, men hur många har du egentligen koll på? Livrustkammarens Kungar för nybörjare ger dig en överblick över regentlängden.
Musik och politik hos svenska regenter
Sedan senmedeltiden har musik spelat en viktig roll för svenska kungar och drottningar. Dels har de fått förhålla sig till musikaliska uttryck från folk, kyrka och främmande makter, dels har de själva använt sig av musiken för att opinionsbilda, regera och påverka sin egen och Sveriges politiska situation.
I föredraget med radiofolkbildare och professorn Mattias Lundberg presenteras en rad sådana fall, illustrerade med klingande musikexempel.
Livrustkammaren tipsar!
Flera andra museer och aktörer uppmärksammar jubileumsåret under under året. Här tipsar vi om ett par aktörer.