En skådespelare som är uppklädd till Gustav Vasa.
Gustav Vasa porträtteras i serien "Historien om Sverige". Foto: SVT
  1. Start
  2. På gång
  3. Historien om Sverige

Historien om Sverige

Bli del av en historierörelse! Serien Historien om Sverige på Sveriges Television (SVT) tar med dig på en historieresa. I samband med att serien sänds erbjuder Livrustkammaren program kopplat till TV-serien och kunglig historia.

SVT:s Historien om Sverige består av tio delar och bygger på rekonstruktioner av historiska skeenden och personer från istiden till våra dagar. Med noggrant valda inspelningsmiljöer gestaltas historien med målsättning att skapa nyfikenhet och intresse för vår gemensamma historia.

Livrustkammarens experter medverkar

I SVT:s serie Historien om Sverige kan du känna historiens vingslag när över 100 experter, inklusive museimyndigheten som Livrustkammaren ingår i, berättar om föremål som vittnar om samhällets utveckling. Flera av våra systermuseer medverkar i serien:

Statens Historiska museer har varit med och bidragit med innehåll och även som faktagranskare. Historiker och arkeologer från myndigheten finns också representerade i serien tillsammans med många viktiga och betydelsefulla föremål från museernas samlingar.

Om myndigheten

Premiär 5 november på SVT

Serien har premiär söndagen den 5 november och skådespelaren Simon J. Berger är seriens berättare. Det sista avsnittet sänds 11 februari 2024.

Program kopplat till serien!

Vi bjuder in till program med koppling till kunglig historia. Ta del av programmen på plats i museet och digitalt!

Söndag 5 novemberFirande och visning

Gustav Adolfsdagen

Varmt välkomna att fira Gustav Adolfsdagen på Livrustkammaren tillsammans med Livrustkammarens Vänner, som bjuder på fri entré hela dagen! Vänföreningen serverar traditionsenligt en specialkomponerad Gustav Adolfsbakelse i Café Lützen i Stensalen.

Under dagen kan stora och små följa med på temavisningar om Gustav II Adolf. Visningstiderna är klockan 12.00, 13.00, 14.00 och 15.00.

Fri entré hela dagen för alla besökare. Ingen förbokning.

Om firandet på Gustav Adolfsdagen

Torsdag 9 november klockan 18.00Föredrag på plats i museet

Dröm om ett enat Norden

Hör historikern Erik Petersson berätta om drottning Margaretas liv och ett minst sagt kaotiskt 1300-tal där spåren av klimatförändringar och pest hade fått den politiska ordningen att rämna i Europa.

I den första biografin över Margareta på flera årtionden får vi se hur politiskt spel, släktskap, kön, personlig initiativkraft och slump gjorde att en människa kunde förverkliga sin dröm och samtidigt förändra Nordens historia.

Erik Petersson är filosofie doktor i historia och skrivit många böcker om nordiska regenter, bland annat Furste av Norden: Kristian Tyrann. Nu är han aktuell med biografin Drottning Margaretas dröm.

Om programmet och bokning

Torsdag 16 november klockan 18.00Digitalt föredrag

Vasaskandaler

Välkommen på ett digitalt föredrag om det turbulenta 1500-talet som förändrade Sverige.

Möt Gustav Vasas barn, viljestarka, härsklystna och begåvade. I ett nyblivet arvkungadöme skulle pojkarna uppfostras för att ta över makten och flickorna giftas in i så mäktiga furstehus som möjligt. Så blev det också, men kanske inte på det sätt som fadern hade tänkt sig.

Föredraget är digitalt och sänds via Zoom. Länk till föredraget får du tillsammans med bokningsbekräftelsen när du har gjort ditt köp.

Om programmet och bokning

Torsdag 30 november klockan 18.00Föredrag på plats i museet

Karl XII på slagfältet

Karl XII levde hela sitt vuxna liv i fält. I krigets med- och motgångar ledde han sin armé personligen. Kungen och krigsherren var i honom sammansmälta till en mytologisk gestalt som har fängslat och förskräckt såväl samtid som eftervärld. Vad var det som kännetecknade Karl XII:s militära ledarskap? Hur fick han sina soldater att följa honom på de mest äventyrliga fälttåg? Och vad var det egentligen som hände den 30 november 1718?

Oskar Sjöström är adjunkt i Ledarskap och ledning vid Försvarshögskolan och doktorand i historia vid Stockholms universitet. 2008 utkom han med boken "Fraustadt 1706: ett fält färgat rött" och har skrivit ett stort antal vetenskapliga och populärhistoriska artiklar.

Föredraget anordnas i samarbete med Livrustkammarens Vänner.

Om programmet och bokning

Fredag 8 december klockan 17.30Föredrag på plats i museet

Fira drottning Kristinas födelsedag

I samarbete med Christina-Akademien anordnas traditionsenligt en kväll av lärda samtal, dans och musik i drottning Kristinas anda.

Om programmet och biljettsläpp

Se föremålen på riktigt!

Vill du se föremålen med koppling till programmet? De finns i museets Utställning om Sveriges kungliga historia.

En rustningshjälm
Gustav Vasas hjälm från cirka 1540 som finns att se på Livrustkammaren. Foto: Erik Lernestål, Livrustkammaren//SHM (CC BY).

Håll koll på vad som händer!

Bli först med att få information om nya utställningar, biljettsläpp och evenemang.

Kunglig dräkt med guldig brodyr.