En skådespelare som är uppklädd till Gustav Vasa.
Gustav Vasa porträtteras i serien "Historien om Sverige". Foto: SVT
  1. Start
  2. På gång
  3. Historien om Sverige

Historien om Sverige

Bli del av en historierörelse! Serien Historien om Sverige på Sveriges Television (SVT) tar med dig på en historieresa. I samband med att serien sänds erbjuder Livrustkammaren program kopplat till TV-serien och kunglig historia.

SVT:s Historien om Sverige består av tio delar och bygger på rekonstruktioner av historiska skeenden och personer från istiden till våra dagar. Med noggrant valda inspelningsmiljöer gestaltas historien med målsättning att skapa nyfikenhet och intresse för vår gemensamma historia.

Livrustkammarens experter medverkar

I SVT:s serie Historien om Sverige kan du känna historiens vingslag när över 100 experter, inklusive museimyndigheten som Livrustkammaren ingår i, berättar om föremål som vittnar om samhällets utveckling. Flera av våra systermuseer medverkar i serien:

Statens Historiska museer har varit med och bidragit med innehåll och även som faktagranskare. Historiker och arkeologer från myndigheten finns också representerade i serien tillsammans med många viktiga och betydelsefulla föremål från museernas samlingar.

Om myndigheten

Program kopplat till serien!

Djupdyk i den svenska historien tillsammans med oss! Under fyra temavisningar i vår utforskar vi 500 år av kungliga triumfer, nederlag, kärlek, smärta och makt.

Gustav Vasa.
Söndag 4 februari klockan 15.00-16.00

Självständighet och maktkamp

I den första visningen berättar vi om det turbulenta 1500-talet då både inre stridigheter och hot utifrån utmanade vasaättens nyvunna maktposition.

Köp biljett på Tickster till 4 februari

Maria Eleonora av Brandenburg och Gustav den andre Adolf.
Söndag 18 februari klockan 15.00-16.00

Stormakten Sverige

I seriens andra visning tittar vi närmare på 1600-talet, en tid då Sverige etablerade sig som en maktfaktor runt Östersjön.

Köp biljett på Tickster till 18 februari

Maria Eleonora av Brandenburg och Gustav den andre Adolf.
Söndag 10 mars klockan 15.00-16.00

Frihetstid och revolution

Den tredje visningen handlar om en omvälvande tid med statskupper, kungamord och jakt på tronföljare. Och Gustav III förstås.

Köp biljett på Tickster till 10 mars

Oscar den andre och Sofia av Nassau med den svenska flaggan i bakgrunden.
Söndag 7 april klockan 15.00-16.00

Nationalism och nya ideal

I vårens sista temavisning berättar vi om tiden efter franska revolutionen. En tid när politiska omvälvningar påverkade hela Europa och det inte var självklart att den svenska monarkin skulle leva vidare.

Köp biljett till Tickster 7 april

Se föremålen på riktigt!

Vill du se föremålen med koppling till programmet? De finns i museets Utställning om Sveriges kungliga historia.

En rustningshjälm
Gustav Vasas hjälm från cirka 1540 som finns att se på Livrustkammaren. Foto: Erik Lernestål, Livrustkammaren//SHM (CC BY).

Håll koll på vad som händer!

Bli först med att få information om nya utställningar, biljettsläpp och evenemang.

Kunglig dräkt med guldig brodyr.