Porträtt av Karl IX som ler.
  1. Start
  2. På gång
  3. Museum att besöka i höst

Nördarnas höst – boka biljett till våra program

Välkommen in till museet! Hösten 2023 bjuder bland annat in till en musikalisk tesalong med Kungliga Operan, punschprovning, aw för historienördar och kungligt quiz. Ett helt program för dig som är historienörd helt enkelt!

Höstens öppettider

Tisdag–söndag: 11.00–17.00
Torsdagar kvällsöppet: 11.00-20.00

Torsdag 7 september klockan 17 och 18

AW för historienördar

Inled kvällen med en visning bland vapen, dräkter, rustningar och vagnar från Gustav Vasa till idag som berättar om kända segrar, dramatiska ögonblick och spektakulära ceremonier. Men också om glädjeämnen och sorger för de kvinnor och män som var med och formade den kungliga historien. Fortsätt sedan in i vackra Stensalen för mingel och historienördsnack. Grillska Huset kommer finnas på plats med försäljning av bubbel, vin, cider, öl och tilltugg.

Köp biljett till historisk aw på Tickster (Visningarna ät slutsålda men du är välkommen att upptäcka museet på egen hand och mingla i Stensalen)

Torsdag 14 september klockan 18

Kröningar med extra allt

Välkommen på en visning som tar dig genom 300 år av svenska kröningar med extra allt- pärlor, drakar, purpur, tappade kronor och bångstyriga hästar. Och självklart en hel del guld.

I flera hundra år var kröningar en högtidlig invigning till den nye regentens ämbete i Sverige. Det var en religiös ceremoni då kungen fick kronan på huvudet och smordes med helig olja, vilket gav honom gudomlig makt. Med tiden blev ceremonierna alltmer påkostade och storslagna. Ritualen från Erik XIV:s kröning 1561 kom att användas som mall för övriga kungar ända fram till 1800-talet. Hans kröningsmantel är också det äldsta bevarade plagget från en kröning i Sverige.

Köp biljett till visning på Tickster (utsålt)

Flera klänningar i en monter på Livrustkammaren.
Delta i nördvisning med dräkttema 18 oktober. Foto: Jens Mohr, Livrustkammaren/SHM.
Söndag 17 september klockan 15.00

Nördvisning med dräkttema

Vi trodde att en timmes guidad tur räckte. Men inte för er. Ni ville ha mer. Längre. Nördigare. Och vi lyssnade. Livrustkammaren bjuder därför in till en dubbelt så lång, dubbelt så bra NÖRDVISNING med fokus på dräkter. Bara för dig.

Denna fullspäckade visning fokuserar på den fantastiska dräktskatten i Livrustkammarens samlingar. Vi utlovar mer kantiljer. Mer kasacker. Mer brokadtyger och styvkjolar. Missa inte. Du vill vara där.

Visningen med Magdalena Johansson Hammar cirka 90 minuter lång. Museientré ingår i biljetten.

Köp biljett till nördvisning på Tickster (utsålt)

Torsdag 21 september klockan 18.00

AW med kungligt historiequiz

Testa dina historiekunskaper i vårt kungliga historiequiz under Karl XII:s och Fredrik I:s vakande ögon i vackra Stensalen. Grillska Huset kommer finns på plats med försäljning av bubbel, cider, vin, öl och tilltugg.

Köp biljett till kungligt quiz med aw på Tickster (utsålt)

Lördag 23 och söndag 24 september klockan 12.00

Afternoon tea

Njut av en kunglig afternoon tea med utsikt över Logården och Kungliga slottet. Grillska Huset dukar upp ett klassiskt buffébord med varma scones och bröd med hemlagad lemoncurd, marmelad, ost samt grädde. Dessutom ljuvliga bakverk från bageriet, som mummor, maränger, småkakor, kärleksmums och annat gott.

Visningar

Dessutom väntar museet med unika föremål från 500 år av den svenska kungliga historien. Dräkter, rustningar, vapen och vagnar och berättar om kända segrar, dramatiska ögonblick och spektakulära ceremonier. Följ med på en av våra uppskattade visningar eller upptäck utställningarna på egen hand.

Visningstider

Visning av 500 år av kunglig historia erbjuds klockan 12, 14 och 15. Familjevisning erbjuds klockan 13.

Köp biljett till Afternoon tea 23 september

Köp biljett till Afternoon tea 24 september

Livrustkammaren-punchprovning
Delta i punschprovning på Livrustkammaren i höst.
Torsdag 5 oktober klockan 18

Punschprovning

Välkommen på provning av 1800-talets stora modedryck, punschen.  Vi berättar också mer om tiden när museivalven var fyllda med vintunnor i stället för rustningar.

Innan Livrustkammaren flyttade in i de nuvarande lokalerna på kungliga slottet förvarades här bland annat whisky och vin. Det buteljerades och lagrades även punsch i källaren och doften skall enligt sägen ha spridit sig upp till drottning Sofia som i en tid med nykterhetsrörelse och motbok skall ha klagat.

Köp biljett till punschprovningen på Tickster (utsålt)

Torsdag 12 oktober

Vasaskandaler

Möt Gustav Vasas barn, viljestarka, härsklystna och begåvade. I ett nyblivet arvkungadöme skulle pojkarna uppfostras för att ta över makten och flickorna giftas in i så mäktiga furstehus som möjligt. Så blev det också, men kanske inte på det sätt som fadern hade tänkt sig.

Vi berättar om Cecilia vars sexskandaler och sjöröveri kommit att överskugga hennes insatser som entreprenör och politisk maktspelare. Erik som låser in sin egen bror, låter hugga ner landets förnämsta adelsmän och, värst av allt, gifter sig med en simpel knektdotter. Förgiftade Johan sin egen bror med arsenik i ärtsoppan? Kastade sig Magnus efter sjöjungfrur i Vadstena slotts vallgrav? Gjorde Sofias brutale man henne psykiskt sjuk? Förrådde Karl sin egen brorson av makthunger eller religiös iver?

Välkomna på visning om det turbulenta 1500-talet som förändrade Sverige.

Köp biljett på Tickster till föredraget (utsålt)

Söndag 22 oktober klockan 15.00

Vad kläderna berättar

Redan 1556 skrev italienaren Leone de' Sommi att skådespelarna skulle vara klädda på ett sådant sätt att publiken kunde känna igen karaktären så snart de kom in på scenen. Kostymen skulle på ett trovärdigt sätt visa rollfigurens status, ålder och ursprung.

Under föredraget presenteras de viktigaste karaktärerna som dök upp på den gustavianska tidens scen, de visuella förlagorna till deras kostymer samt hur dessa anpassades för teatern. Föredraget illustreras med ett rikt bildmaterial från italienska, franska och svenska arkiv, målningar som fångar kostymer på scenen och fotografier av kostymer som bevarats i Livrustkammarens samling.

Köp biljett till föredraget på Tickster

Lördag 21 oktoberSöndag 22 oktober

Afternoon tea

Njut av en kunglig afternoon tea med utsikt över Logården och Karl XII och Fredrik I som sällskap. Grillska Huset dukar upp ett klassiskt buffébord med varma scones samt ljuvliga bakverk.

Dessutom väntar den nyöppnade utställningen Teaterkungen. Upplev teaterkostymernas magiska värld och den gustavianska tidens kungliga teaterliv. En epok där den passionerade teaterkungen Gustav III skapade en framstående kulturverksamhet och teatern blev en plats lika mycket för prakt och skådespel som för politik och kunglig makt.

Buffén är uppdukad mellan klockan 12.00 och 16.00 och du kommer när du vill. Visning av Teaterkungen erbjuds klockan 12.00, 14.00 och 15.00. Familjevisning hålls klockan 13.00.

Köp biljett till afternoon tea på Tickster den 21 oktober

Köp biljett till afternoon tea på Tickster den 22 oktober

Livrustkammaren-tesalong
Torsdag 26 oktober

Tesalong

Tillsammans med Kungliga Operan bjuder vi in till en musikalisk tesalong med gustavianskt tema.

Serveringen börjar klockan 17.00 och det musikaliska programmet klockan 18.00. Du väljer själv om du vill köpa en biljett endast till programmet eller en biljett där tesalongen ingår.

Musikprogrammet presenteras i september.

Köp biljett till tesalong på Tickster

Torsdag 2 november och fredag 3 november

Nördvisningar

Vi trodde att en timmes guidad tur räckte. Men inte för er. Ni ville ha mer. Längre. Nördigare. Och vi lyssnade. Livrustkammaren bjuder därför in till en dubbelt så lång, dubbelt så bra NÖRDVISNING. Bara för dig.

Denna visning rekommenderas för dig som:
- Vill kunna stoltsera med dina historiekunskaper i lunchrummet
- Vill kunna impa på en framtida dejt
- Sov på historielektionerna och skäms lite över det
- Tyckte att historielektionerna var tråkiga för att du redan kunde allt
- Har en favoritkung
- Har flera favoritkungar
- Fortfarande letar efter rätt favoritkung
- Andas luft
- Tycker att Streiff är världens bästa häst

Köp biljett på Tickster till nördvisning 2 november (utsålt)

Köp biljett på Tickster till nördvisning 3 november (utsålt)

Söndag 5 november

Gustav Adolfsdagen

Varmt välkomna att fira Gustav Adolfsdagen på Livrustkammaren tillsammans med Livrustkammarens Vänner, som bjuder på fri entré hela dagen!

Under dagen kan stora och små följa med på temavisningar om Gustav II Adolf.

Vänföreningen serverar traditionsenligt en specialkomponerad Gustav Adolfsbakelse i Café Lützen i Stensalen.

Program presenteras i september.

Torsdag 9 november

Drottning Margaretas dröm om ett enat Norden

Hör historikern Erik Petersson berätta om drottning Margaretas liv och ett minst sagt kaotiskt 1300-tal där spåren av klimatförändringar och pest hade fått den politiska ordningen att rämna i Europa.

I den första biografin över Margareta på flera årtionden får vi se hur politiskt spel, släktskap, kön, personlig initiativkraft och slump gjorde att en människa kunde förverkliga sin dröm och samtidigt förändra Nordens historia.

Erik Petersson är fil.dr i historia och skrivit många böcker om nordiska regenter, bland annat Furste av Norden: Kristian Tyrann. Nu är han aktuell med biografin Drottning Margaretas dröm.

Köp biljett på Tickster till föredraget

Livrustkammaren för familjen

Illustration: Tina Karlsson.
Söndag 3 september klockan 13-16

Riddarmaskerad i Stadshuset

Vad är väl en riddarbal i Stadshuset? Äntligen är det dags igen för Riddarklubbens populära maskeradbal. Livrustkammarens Riddarklubb bjuder in alla barn och familjer till maskerad i Stadshuset.

Kom som en riddare, prins, prinsessa eller varför inte som en magisk enhörning och häng med på en rolig dag med uppträdande, musik, dans, kläd- och rustningsprovning, pyssel och kanske rentav ett möte med en riddare till häst.

Köp biljett till Riddarmaskeraden på Tickster

En guldig slottsmus med kungakrona.
Foto: Livrustkammaren, Jens Mohr/SHM.

Kluriga barnspåret Slottsmusen

Visste du att Slottsmusen har bott i slottets källare i flera hundra år? Med hjälp av ett hemligt skrin kan du upptäcka Livrustkammaren med familjen. Men var har slottsmusen gömt sig egentligen? Slottsmuset är det populära barnspåret som du kan fråga efter i butiken.

Om slottsmusen

Audioguide

Föredrar du ett besök på egen hand med en audioguide? Välkommen till vår butik i entrén, vi har audioguider på flera språk och kostar endast 20 kronor i hyra.

Alla ljudspår och priser

Familjeutställningen Enhörningar

Känner du till den mytomspunna enhörningen? Den är både magisk och lekfull och finns avbildad på flera föremål som visas i utställningen. I utställningen Enhörningar – tror du på mig så tror jag på dig, finns massor av rolig kunskap om vad enhörningen betytt sedan tusentals år tillbaka och gör än idag.

A white unicorn in a magic forrest

Livrustkammaren i miniformat

I Lilla rustkammaren händer förunderliga saker! Så spännande så att man måste klämma, känna, lukta och undersöka allt på en gång.

Barn i Lilla Rustkammaren Lrk

Höstens visningar

Dagliga visningar och familjevisningar i museet.

Guidad visning med publik i blandade åldrar
Foto: Livrustkammaren/SHM.

Håll koll på vad som händer!

Bli först med att få information om nya utställningar, biljettsläpp och evenemang.

Kunglig dräkt med guldig brodyr.