1. Start
  2. Årets mest historiska bal på Slottet

Årets mest historiska bal på Slottet

Det är premiär och ändå fullbokat sen länge. Lördagen den 22 oktober går årets historiska bal av stapeln - för första gången - i Livrustkammarens vackra Stensal. Evenemanget lockar alla som är hängivna att dansa tidstrogna danser till levande barockmusik framförd av Trio Cima Rosa.

Det är premiär och ändå  fullbokat sen länge. Lördagen den 22 oktober går årets historiska bal av stapeln - för första gången -  i Livrustkammarens vackra Stensal. Evenemanget lockar alla som är hängivna att dansa tidstrogna danser till levande barockmusik framförd av Trio Cima Rosa. Historisk dräkt är självklart ett måste till en historisk bal och dansentusiasterna ombeds välja kläder från en epok – från medeltiden fram till och med empiren.

Innan själva balen äger rum har Livrustkammaren arrangerat förberedande dansträffar där det har tränats och lärts ut historisk dans vare sig man är nybörjare eller inte. Under balkvällen serveras tidsenlig välkomstbål och historisk konfekt och sötebröd och exklusiva visningar av Livrustkammaren för den som vill vila fötterna mellan danserna.

Balkvällen är inte bara en möjlighet att dansa, Livrustkammaren vill också ger publiken möjlighet att delta i det immateriella kulturarvet som är kopplat till museets samlingar.

  • -Det här är ett sätt att levandegöra samlingarna som i stor utsträckning vittnar om olika ceremonier vid det kungliga hovet och som ramades in av musik, dans, mat och dryck. Ceremonierna var allkonstverk där alla sinnen skulle tilltalas och tillfredställas, det skulle vara en fest för både syn, hörsel, lukt och smak. Balen är också ett sätt att inkludera besökarna och göra dem till medskapare istället för att endast vara åhörare eller mottagare, säger Magdalena Owczynska, musievärd på Livrustkammaren.

Arrangemanget är ett samarbete med dansgruppen Pied en l'Air, Livrustkammaren och Balettakademin.