1. Start
  2. Audioguide på ryska - Livrustkammaren möter ryska turister

Audioguide på ryska - Livrustkammaren möter ryska turister

En rysk audioguide som berättar om Sveriges historia under 500 år, med fantastiska föremål från Sveriges kungar och drottningar, hoppas Livrustkammaren ska locka ryska besökare till museet. Livrustkammaren är Sveriges äldsta museum, beläget i Kungliga Slottets fascinerande källarvalv och med uppdrag att skildra den svenska statschefens historia, dvs den kungliga historien.

En rysk audioguide som berättar om Sveriges historia under 500 år, med fantastiska föremål  från Sveriges kungar och drottningar, hoppas Livrustkammaren ska locka ryska besökare till museet. Livrustkammaren är Sveriges äldsta museum, beläget i Kungliga Slottets fascinerande källarvalv och med uppdrag att skildra den svenska statschefens historia, dvs den kungliga historien.

Ryska besökare – en viktig målgrupp
- Det känns viktigt för oss att utöka vårt förråd av audioguider med en på ryska, säger museichef  Malin Grundberg. Ryska besökare blir allt viktigare för oss och inte minst kring nyåret vet vi att många besöker Stockholm. Livrustkammaren med inriktning på viktiga händelser ur vår historia har många föremål som minner om en gemensam historia med den stora grannen i öster.Tsar Ivans hjälm
Det mest spektakulära föremålet är Tsar Ivan den förskräckliges hjälm från 1533, museets mest kända krigsbyte. Denna togs av den svenske kungen Karl X Gustav i Warszawa 1655. Polackerna hade i sin tur roffat åt sig den i Ryssland under den stora oredan 1611-1612. För några år sedan var hjälmen på besök i ursprungslandet, bl a på Moskvas Kremlmuseer. Under tiden där besöktes montern med hjälmen av flera tusen besökare dagligen och visades även i ett antal ryska TV-kanaler.
 Nu har alla ryska besökare möjlighet att beskåda den vackra hjälmen. En liten, mycket praktisk barndräkt, designad av Katarina den stora, bör man inte missa!  Den är en gåva till den svenske kungen Gustav III till sonen Gustav(IV).

Se den ryska versionen i word här intill!Audioguide på ryska - Livrustkammaren möter ryska turister

Tsar Ivans hjälm

Fotograf: Jens Mohr
Det mest spektakulära föremålet är Tsar Ivan den förskräckliges hjälm från 1533, museets mest kända krigsbyte. Denna togs av den svenske kungen Karl X Gustav i Warszawa 1655. Polackerna hade i sin tur roffat åt sig den i Ryssland under den stora oredan 1611-1612.