1. Start
  2. Besöksrekord för nyöppnade Livrustkammaren

Besöksrekord för nyöppnade Livrustkammaren

Rekordmånga valde att besöka Livrustkammaren i juli. Den nya permanenta utställningen som invigdes i mitten av juni lockade mer än dubbelt så många besökare till Slottsbacken jämfört med när den förra basutställningen visades.

Rekordmånga valde att besöka Livrustkammaren i juli. Den nya permanenta utställningen som invigdes i mitten av juni lockade mer än dubbelt så många besökare till Slottsbacken jämfört med när den förra basutställningen visades.

– Det är otroligt roligt att vår nyöppnade basutställning har lockat så många hit redan. Besökssiffrorna överträffar våra förväntningar, även om vi givetvis räknade med många besökare, säger Malin Grundberg, museichef vid Livrustkammaren.

I juli slog Livrustkammaren månadsrekord med drygt 84 000 besökare, jämfört med i snitt cirka 40 000 besökare i juli när den gamla basutställningen visades.

Livrustkammaren är ett av Sveriges äldsta museer och de unika samlingarna skildrar Sveriges kungliga historia. Efter 40 år med i princip samma basutställning valde Livrustkammaren att uppdatera den kungliga historien och monarkins makt i de gamla valven på Stockholms slott.

– Vi lockar nu fler än vad vi någonsin gjort tidigare, med vår uppdaterade berättelse om Sveriges kungliga historia. Det ska bli spännande att se hur besöksutvecklingen ser ut framåt för oss som besöksmål och museum, säger Malin Grundberg.

Om den nya basutställningen

I den nya utställningen visas både bekanta föremål och sådana som inte visats tidigare. Några av de viktigaste nyheterna i utställningen är en sammanhållen kronologisk berättelse om monarkins makt under 500 år, mer fokus på drottningarna och på 1800- och 1900-talen. Den nya basutställningen innehåller dessutom interaktiva stationer med dofter, material och ljud som är tänkt att inspirera till ett nyfiket lärande om den svenska kungliga historien.

För mer information: https://livrustkammaren.se/sv/utstallningar/nyoppning

Streiff

Fotograf: Helena Bonnevier/Statens Historiska museer
Streiff var den häst som Gustav II Adolf red vid Lützen 1632. Hästen sårades i halsen under slaget, men dog först i Wolgast 1633. Efteråt monterades skinnet på en furustomme och ställdes ut i Livrustkammaren på Slottet Tre Kronor. Sadeln var en gåva från drottning Maria Eleonora då hon besökte Gustav II Adolf i fält 1629–1630.