1. Start
  2. Chimär

Chimär

​En magisk svävande och skimrande brudklänning, Chimär, täcker stora delar av Hörsalen, längs in i Livrustkammarens källarvalv från 16/12 till 6/1 2015. Klänningen, signerad Marina Aittalat, är en tolkning av den danska prinsessan Sofia Magdalenas bröllopsklänning från bröllopet med Gustav( III), 1766. Originalet finns att beskåda i rummet för Fest och fritid på samma våningsplan i museet.

En magisk svävande och skimrande brudklänning, Chimär, täcker stora delar av Hörsalen, längs in i Livrustkammarens källarvalv från 16/12 till 6/1 2015. Klänningen, signerad Marina, Aittalat, är en tolkning av den danska prinsessan Sofia Magdalenas bröllopsklänning från bröllopet med Gustav( III), 1766. Originalet finns att beskåda i rummet för Fest och fritid på samma våningsplan i museet.

Tyget i klänningen är organza, ett tunt, glest, och fint tyg som ger intryck av transparens, luftighet och esoterisk känsla. Alla tygbitarna är hopsydda med lösa trådar, vilka hänger kvar och symboliserar ”liv”, ”kontinuitet” och ”dynamik”. Att förena moderna digitala resurser med traditionella teknologier av hantverk och fantasi är en symbios – det förflutna präglar nutiden och framtiden bygger på det förflutna, förklarar Marina.

- Jag vill i min konst diskutera människans identitet som har koppling till siluett och form. Det är bl a medvetna och estetiska krav som ställs på människor idag och som har sitt ursprung i historien, t ex trenden att använda kroppen. Vad är kroppsideal och vad är identitet? Kreationerna är en protest mot samhällets standardiserade skönhetsideal och könsmarkering, säger Marina. För mig är det också viktigt att väcka intresse för det traditionella hantverket.

Textilkonstnären Marina Aittalat är född och uppvuxen i Narva i det forna sovjetiska Estland och bosatt i Sverige sedan 2001. Hon studerade i St Petersburg, där hon startade sin konstnärliga verksamhet med teaterkostymer. Tillbaka i Narva fortsatte hon med kostymer för teater, men även som bildkonstnär med textilmålning, samtidigt som hon arbetade i familjeföretaget, med skrädderi och konfektion. I början av 2000-talet flyttade Marina till Sverige. Efter några år började hon åter att arbeta med textil och bildkonst, bl a på Handarbetets Vänners skola, som blev en stor inspirationskälla för konstnärlig utveckling för Marina. För närvarande är hon tillsammans med Anita Graffman engagerad i en konstvävning i Eric Ericson International Choral Centre, forna Skeppsholmskyrkan.