1. Start
  2. Drottning Kristina möter Jean Paul Gaultier

Drottning Kristina möter Jean Paul Gaultier

På drottning Kristinas dödsdag den 19 april 2013 startade i New York fotograferingen av en unik modesaga signerad Peter Farago & Ingela Klemetz-Farago. Nu visas fyra av fotografierna som ett nytt inslag i utställningen ”Bilder av Kristina”. Modellerna bär kreationer av det franska modets ”enfant terrible”, Jean Paul Gaultier, och för inspirationen står - drottning Kristina.

På drottning Kristinas dödsdag den 19 april 2013 - samma dag som Livrustkammarens utställning ”Bilder av Kristina” öppnade - startade i New York fotograferingen av en unik modesaga signerad Peter Farago & Ingela Klemetz-Farago.
Modellerna bar kreationer av det franska modets ”enfant terrible”, Jean Paul Gaultier, och för inspirationen stod - drottning Kristina.

Nu visas fyra av fotografierna som ett nytt inslag i utställningen ”Bilder av Kristina”. Fotografierna ingår i en större serie skapade av fotografduon Peter Farago och Ingela Klemetz-Farago för den turnerande utställningen ”The Fashion World of Jean Paul Gaultier - From the Sidewalk to the Catwalk”. Tre av dessa har aldrig visats tidigare.

Ständigt aktuell
- Peter Farago och Ingela Klemetz-Faragos fotografier visar att Kristina är ständigt aktuell och öppen för nya tolkningar, säger utställningsproducenten Sofia Nestor. Genom dessa nytagna modebilder ges ytterligare en dimension till den mångfacetterade bilden av Kristina.

Punk möter drottning
Idéen bakom fotografierna är ”punk möter drottning”. - Gaultiers kollektioner har alltid haft en androgyn touch, berättar fotografduon, och det föll sig naturligt att sammanlänka dem med drottning Kristina som också var kontroversiell och frispråkig i sin samtid. Det tycktes som om de var grenar på samma träd och hade andats samma luft. Hennes maskulina klädval gick också perfekt ihop med Gaultiers gränsöverskridande kreationer, berättar fotografduon.

Peter Farago och Ingela Klemetz-Farago fick fri tillgång till Gaultiers arkiv och ur detta föddes deras egen, nutida drottning Kristina. På museets webbplats visas en aldrig tidigare visad modefilm som gjordes i samband med fotograferingen.

Läs mer på: http://livrustkammaren.se/farago

Drottning Kristina möter Jean Paul Gaultier