1. Start
  2. Enande ukrainskt hantverk av kvinnor inviger Stockholm Design Week på Livrustkammaren

Enande ukrainskt hantverk av kvinnor inviger Stockholm Design Week på Livrustkammaren

Den 6 februari inleds Stockholm Design Week på Livrustkammaren med det ukrainska hantverks- och konsttemat Hantverk som enar, helar och håller. Till och med den 12 februari pågår en ny utställning, hantverksworkshop, hantverksmarknad, performance och filmvisning samt artist talk med utställningens curator Ludmila Christeseva. Under Stockholm Design Week bjuder Livrustkammaren in både barn och vuxna till ett gemensamt skapande för en ljusare framtid.

Det pågående kriget i Ukraina har infört nya trender: i våras förenades svenska och ukrainska kvinnor i en serie av kreativa workshops och med återvunna textilier från svenska hem flätade de kamouflagenät för att rädda liv. Tillsammans fortsätter vi fläta för fred och frihet i Ukraina och i hela världen och vår globala textila rörelse kallas Hantverk som enar, helar och håller.  Besökarna inbjuds att ta med sig gamla textilier för att fläta ihop dem med sorg och hopp till ett textilt konstverk - HOME. 
Hantverket är det unika språket för att dela av med våra erfarenheter av att vara kvinnor, systrar, mödrar och döttrar.

Program

UTSTÄLLNING

Utställningen Hantverk som enar, helar och håller pågår 7 februari -12 februari.

WORKSHOP 

7 februari – 11 februari kl. 12.00-13.00

Visning och workshop med utställningens curator Ludmila Christeseva. 

PERFORMANCE

9 februari kl. 18.00-20.00

Weavers installation performance med Nefeli Oikonomou och visning av dokumentären The other side of the sea, i regi av Hsuan Yu Pan (USA/Taiwan).

En installationsperformance som fokuserar på vävningens kultur, hantverk och hyllar intimitet, irrationalitet, humor och de känslo-kinestetiska relationerna. Fri entré, begränsat antal platser, biljetter hämtas ut i kassan innan evenemanget. Läs mer Weavers installation performance – Stockholm Design Week 2023 - Livrustkammaren

HANTVERKSMARKNAD

11- 12 februari kl. 11.00-17.00

Hantverk som enar, helar och håller – hantverksmarknad. Upptäck de senaste trenderna från hantverkskvinnor från hela världen. Väv ett band för fred och frihet och inspireras för en bättre framtid.

ARTIST TALK

12 februari kl 12.00-13.00

Artist talk med curator Ludmila Christeseva och Louise Wallenberg  (Stockholms Universitet). 

Utställningen och hantverksmarkanden äger rum på museets entresoleplan. Performance och artist talk sker i Hörsalen.

Läs mer Stockholm Design Week – Hantverk som enar, helar och håller - Livrustkammaren

Maria Rosén
Pressansvarig och kommunikatör 
Livrustkammaren, Slottsbacken 3, 111 30 StockholmAvdelningen

Utställningar & kommunikation vid Statens Historiska museer  shm.se Tel/Mob: +46 (0)8-402 30 15

e-post: maria.rosen@shm.se

Enande ukrainskt hantverk av kvinnor inviger Stockholm Design Week på Livrustkammaren

Fotograf: Olga Borushko
Den 6 februari inleds Stockholm Design Week på Livrustkammaren med det ukrainska hantverks- och konsttemat Hantverk som enar, helar och håller. Till och med den 12 februari pågår en ny utställning, hantverksworkshop, hantverksmarknad, performance och filmvisning samt artist talk med utställningens curator Ludmila Christeseva.

Livrustkammaren-stockholm-design-week-performance

9 februari kl.18.00-20.00 Weavers installation performance med Nefeli Oikonomou och visning av dokumentären The other side of the sea, i regi av Hsuan Yu Pan (USA/Taiwan). En installationsperformance som fokuserar på vävningens kultur, hantverk och hyllar intimitet, irrationalitet, humor och de känslo-kinestetiska relationerna.