1. Start
  2. Fri entré – en publiksuccé

Fri entré – en publiksuccé

- Det är verkligen glädjande med den stora publiktillströmningen till våra museer, säger överintendent Magnus Hagberg som ansvarar över de tre museerna Livrustkammaren, Skoklosters slott och Hallwylska museet, och fortsätter, jämfört med förra gången med fri entré är det betydligt fler besökare som hittills besökt oss. Ökningen jämfört med samma period förra året är hela 81 procent.

- Det är verkligen glädjande med den stora publiktillströmningen till våra museer, säger överintendent Magnus Hagberg som ansvarar över de tre museerna Livrustkammaren, Skoklosters slott och Hallwylska museet, och fortsätter, det är betydligt fler besökare som hittills besökt våra museer jämfört med förra gången med fri entré. Ökningen på de tre museerna jämfört med samma period förra året är över 80 procent. För antalet barn under 19 år, en grupp som också tidigare hade fri entré, är ökningen närmare 90 procent.

Museerna når ut till fler och nya besökare
Livrustkammaren som kallas för barnens museum ser en ökning bland barnfamiljerna, liksom många nya besökare. Hallwylska museet med sitt centrala läge mitt i Stockholm känner också av en betydligt större publiktillströmning, där en kö av besökare ofta ringlar utanför museet under veckosluten.
Skoklosters slott, som främst har öppet under den varma årstiden, höll för första gången sportlovsöppet. Det blev en stor publikframgång, liksom påsken med betydligt fler än tidigare säsonger under perioden.

På de tre museerna har den fria entrén, som infördes den 1 februari, hittills nått sitt syfte med att nå en yngre målgrupp och att museerna har fått betydligt fler och nya besökare. 

Fri entré – en publiksuccé

Karl X Gustavs kröningsdräkt av vit sidenatlas, 1654

Fotograf: Livrustkammaren
Består av kappa, tröja, byxor och strumpeband av vit sidenatlas med en över hela ytan skuren eller ristad dekor i form av stiliserade blommor. Kappan med en kant av palmetter. Silvertrådsklädda knappar. Tröjan har planschetter, stråndkrage, 10 skört, ärmar med öppna främre sömmar. Byxor av rak modell, svagt rynkad vid linningen. Mitt fram ett sprund med knäppslå.

Gustav II Adolfs kröningsdräkt -baksidan

Fotograf: Göran Schmidt
Sidenatlas med silvertrådsbroderi och paljetter. Broderiets mönster har ett symbolspråk anpassat för tillfället: bladrankor omger liljor som växer upp genom öppna kronor. De broderade ekollonens betydelse av liv och styrka passar in i sammanhanget.

Gustav 11 Adolfs kröningsdräkt från 1617

Fotograf: Göran Schmidt
Dräkt som består av tröja, byxor Sidenatlas med silvertrådsbroderi och paljetter. Broderiets mönster har ett symbolspråk anpassat för tillfället: bladrankor omger liljor som växer upp genom öppna kronor. Tröjan med midjan framtill nerdragen i en spets. Framtill knäppning med 30 små silvertrådsknappar. Ärmsprunden knäpps med 11 knappar av samma sort. Knäbyxor av vid rynkad modell

Den gyllene ”kyritsryttaren” i Karl X Gustavs begravningsprocession

Fotograf: Jens Mohr
Kyritsryttaren red framför kistan som symbol för evig kungamakt, medan livhästen leddes bakom kistan som påminnelse om den döde själv. Rustningen av förgylld mässingsplåt användes redan vid begravningen av Karl X Gustavs far, Johan Kasimir av Pfalz, men fick 1660 en ny hjälm och nytt monogram på bröstplåten. Från utställningen Dödens teater.

Bröllopsdräkt, Gustav (III)

Fotograf: Göran Schmidt
Gustavs bröllopsdräkt, en habit à la francaise, sydd av ett pärlemorskimrande slivertyg med applikationsbrodri av blå metallfolie, guldpaljetter och guldtråd.

Gustav III:s bevarade kläder från maskeradbalen

Gustav III:s från maskeradbalen 1792 med hatt, mask, svart kappa, jacka, och trikåbyxor.

Gustav IIII:s bevarade kläder från maskeradbalen

Fotograf: Erik Lernestål
Den 16 mars 1792 blev kungen skjuten på Operan under en maskeradbal. Han träffades i ryggen. Skadan var inte omedelbart dödande. Kungen avled först den 29 mars.

Erik XIVs rustning

Fotograf: Erik Lernstål
Kung Erik XIV:s spektakulära rustning är översållad med bilder som anspelar på kampen om Östersjön och hans kommande seger över Danmark. Mytologiska figurer, fjättrade fångar, stridsscener och trofégrupper blandas med symboler för Sveriges rike och släkten Vasa. På skölden tumlar greker och amasoner – kvinnliga krigare – runt i en våldsam strid. Livrustkammaren.

Tsar Ivans hjälm

Fotograf: Jens Mohr
Det mest spektakulära föremålet är Tsar Ivan den förskräckliges hjälm från 1533, museets mest kända krigsbyte. Denna togs av den svenske kungen Karl X Gustav i Warszawa 1655. Polackerna hade i sin tur roffat åt sig den i Ryssland under den stora oredan 1611-1612.

Livrustkammarens Kristinaporträtt: Kristina 24 år porträtterad av David Beck

Fotograf: Foto: Erik Lernestål
Hennes utseende ”skiftar så plötsligt […], att hon ofta från det ena ögonblicket till det andra inte kan kännas igen” sa den franske diplomaten Pierre Chanut. Holländaren David Beck var i drottningens tjänst 1647-1651. Jämte Sébastien Bourdon är han den som främst präglat bilden av Kristina som vuxen. Kristina tog med målningen till Rom. Olja på kopparplåt, David Beck, ca 1650.

Drottning Kristinas purpurfärgade kröningsmantel, beställd i Paris till kröningen 1650

Fotograf: Foto: Erik Lernestål
Kristinas kröning 1650 var en av de mest storslagna i svensk historia. Dyrbar kröningsrekvisita beställdes från Frankrike. Manteln av silkessammet var då dekorerad med över 700 kronor i grupper om tre och besatt med hermelin. http://livrustkammaren.se/sv/bilderavkristina

Barnkalas i Livrustkammaren

Fotograf: Jens Mohr
Barnkalas i Livrustkammaren - lördagar och söndagar Kalaset börjar alltid med en visning i museet. En finklädd kalasvärd tar er med till en spännande värld med föremål från gamla kungar och drottningar, prinsar och prinsessor med tjusiga kläder, ståtliga rustningar och läskiga vapen. Själva kalaset är i Stensalen - ett festligt gästabud med saft, tårta och en roliga lekar.

Prova en riktig barnrustning

Fotograf: Daniel Olsén
Rustningsprovning ordnar Riddarklubben flera gånger per år. Riddarklubbens rustning är en kopia av en barnrustning från 1600-talet