1. Start
  2. Fullspäckat program på Livrustkammaren, trots stängd basutställning

Fullspäckat program på Livrustkammaren, trots stängd basutställning

I Livrustkammarens mäktiga stenvalv pågår just nu arbetet för fullt med ombyggnaden inför nyöppningen av utställningen om vår kunglig historia under 500 år. Den permanenta basutställningen har varit stängd sedan årsskiftet och beräknas öppna till sommaren 2019 och kommer att bli en sammanhållen kronologiska utställning i ny pedagogisk gestaltning och med nya perspektiv.

Men samtidigt som renovering i museet pågår, liksom det gedigna arbetet som utställningen kräver av intendenter och konservatorer, är Livrustkammarens vackra stensal och den kungliga vagnhallen öppna som vanligt för en bred programverksamhet alla veckor på året.

Redan ikväll bjuder Livrustkammaren in till den populära Singelkväll för historienördar, där intendent Anja Kujala berättar om storpolitik och hovskvaller. Och sen blir det mingel!

På lördag arrangeras en unik temadag på museet om Kungliga hästar och vagnar i ett samarbete med Hovstallet. Det blir visningar av de äldsta bevarade kungliga vagnarna i vagnhallen, föredrag och möjlighet att träffa experter på området.

Söndagen den 21 oktober ägnas åt Karl XIV Johan och konsten, där föredragshållare Per Widén berättar med anledning av att Bernadottedynastin i år firar 200 år på tronen. Ett arrangemang av Livrustkammarens vänner.

Under veckans Visning i barnvagnstakt kan man, tillsammans med sitt barn i barnvagnen, lära sig mer om kungliga åk, eller närmaste bestämt 1600-talets och 1700-talets förgyllda praktvagnar.

Nästa torsdag, den 25 oktober är dags för nästa föredrag med titeln Jag såg mordet på Axel von Fersen - ett föredrag av Fil dr Mats Hayen som delar med sig av den finländske adelsmannen Albrecht de la Chapelles upplevelser och vittnesmål.

Höstlov i Livrustkammaren – det betyder klurigt historiequiz för alla höstlovslediga där man kan vinna fina priser. Den 3 november har Livrustkammaren också bjudit in populära komikern och artisten Josefin Jansson som  tillsammans med illustratören Jonna Björnstjerna skapat boken Drottningsylt. Kanske får man reda på vad alla drottningar hållit på med egentligen genom historien? Vad kungarna gjort, det vet väl alla.

Drottningsylt

Fotograf: Mondial förlag
Josefin Johansson kommer till Livrustkammaren och berättar ur sin nya bok Drottningsylt

Kunglig vagn

Temadag Kungliga vagnar och hästar på Livrustkammaren 20 okt