1. Start
  2. Gustav Vasa talar ur skägget – en utställning om makt på Kalmar slott med unika föremål från Livrustkammaren.

Gustav Vasa talar ur skägget – en utställning om makt på Kalmar slott med unika föremål från Livrustkammaren.

I helgen öppnande en ny utställning på Kalmar slott där Gustav Vasa återigen står i fokus. I år är det 500 år sedan Gustav Vasa steg iland på Stensö udde vilket nu uppmärksammas i utställningen Gustav Vasa talar ur skägget, en utställning om makt. Här visas bland annat föremål från Livrustkammaren som Gustav Vasas värja, sköld och hjälm.

-Livrustkammaren har samarbetat med Kalmar slott med flera utställningar de senaste åren, men detta är första gången som vår gemensamma nämnare Gustav Vasa är föremålet för samarbete. Kalmar slott är först ut att fira Gustav Vasa 500 år och vi är mycket glada att ha bidragit till detta, både med några fantastiska museiföremål och med en digital 3D-fördjupning där besökare kan titta närmare på Livrustkammarens föremål ur alla vinklar. Den gjordes ursprungligen till Livrustkammarens nya basutställning som öppnade 2019, säger Malin Grundberg, museichef vid Livrustkammaren.

Flera av de utlånade originalföremålen kan knytas till Gustav Vasa personligen, vilket gör dem mycket anmärkningsvärda. Bland föremålen märks särskilt en ovanlig maskvisirhjälm och en rundsköld från 1540-talet. Båda föremålen är från Sydtyskland och ingick sannolikt i de beställningar som gjordes av kungen och som levererades vid denna tid. En käpp av kanelträ har dekorerats med Vasavapnet, kärven, vilket finns på silverknoppen jämte kungens initialer. Också skölden och hans värja är prydda med Vasavapnet.

-Den spännande Vasatiden tar sin början i och med Gustav Vasas väg till makten och genom Kalmar slotts utställning och Livrustkammarens bidrag till den. Vi är glada att kunna finnas på många platser ute i landet och inte minst på det vackra renässansslottet i Kalmar, säger Malin Grundberg museichef vid Livrustkammaren.

Utställningen Gustav Vasa talar ur skägget, en utställning om makt har ett tema som rör sig kring makt, manipulation och propaganda och kommer att visas i Fångetornet, Förbrända salen och Rustkammaren, en yta på ca 500 kvm. Den största platsen kommer hans skägg att uppta och utlovas både lysa och tala…

Utställningen pågår tom 8 november 2020.

Läs mer i Kalmar slotts pressmeddelande:

https://www.pressmachine.se/pressrelease/view/pa-lordag-oppnar-arets-utstallning-pa-kalmar-slott-17902

Läs mer om Livrustkammarens nya basutställning på www.livrustkammaren.se

Alla Livrustkammarens digitala erbjudanden finns här: 

https://livrustkammaren.se/sv/utforska/besok-oss-digitalt

Gustav Vasas Burgundiska hjälm med maskvisir, 1540.

Fotograf: Adam Humlesol
Gustav Vasas Burgundiska hjälp med maskvisir, 1540 som tillhör Livrustkammaren. Visas i Kalmar slotts utställning Gustav Vasa talar ur skägget. Pågår tom 8 nov 2020.