1. Start
  2. Helt barock dansbal på Livrustkammaren!

Helt barock dansbal på Livrustkammaren!


Lördagen den 17 november är det dags för årets populära historiska dansbal i Livrustkammarens regi. Årets baltema är den makalösa barocken - en maskeradbal vid Karl XI:s hov.

Inspirationen kommer från det värdskap som drottning Ulrika Eleonora d.ä ordnade den 3 februari 1692 i det gamla slottet Tre Kronors nordvästra torn. Det var en påkostad maskeradbal där de nittio gästerna var utklädda till resenärer från många olika länder, som möttes på ett värdshus. Den nioårige kronprins Karl (XII) var utklädd till moskovit, prinsessan Ulrika Eleonora till dalkulla och Karl XI själv föreställde en holländsk bonde.

- Genom dansbalerna har vi möjlighet att levandegöra den kungliga historien och lyfta fram det immateriella kulturarvet. Vi vill ge våra besökare chansen att inte bara se föremålen utan även få höra musiken, prova på rörelserna, bekanta sig med dräktskicket och känna smakerna från den tid då våra föremål användes. En nära-historien-upplevelse, helt enkelt, säger Magdalena Piotrowska, programansvarig på Livrustkammaren.

Lördagens bal i Livrustkammarens vackra stensal har blivit en årlig  tradition på museet och är sedan länge helt slutsåld. Det hela har föregåtts av tre förberedande dansträffar där man kunnat lära sig lära sig de nödvändigaste figurerna och begreppen. Alla danser kommer också instrueras under balen.
Enligt tidens sed innehåller balens danslista sk branles, franska danser och engelska country dances. Branles innebär ringdanser, bland de franska danserna märks 1600-talets stora modedans couranten och i de engelska danserna ingår danser ur John Playfords samlingar - såväl några av de mest kända och populära danserna, som nya bekantskaper. På lördag 17.30 drar den makalöst barocka maskeradbalen åter igen igång på slottet!