1. Start
 2. Historieväskan från Livrustkammaren - packad med historiekunskap för alla sinnen.

Historieväskan från Livrustkammaren - packad med historiekunskap för alla sinnen.

Nu packar Livrustkammaren en specialframtagen väska med kunskaper i historia för att skicka till Sveriges elever på mellanstadiet. Historieväskan är en nyhet som skolorna kan beställa för undervisning på egen hand i klassrummet och är ett led i museets arbete att nå ut till skolor i hela landet.

- Historieväskan är ett sätt att göra Sveriges kungliga historia ännu mer tillgänglig. Den är ett komplement till läroboken som är tänkt  att sätta lite extra knorr på undervisningen. Vi är stolta över att mellanstadieklasserna nu kan ta del av vår handfasta museipedagogik där flera sinnen aktiveras i samband med inlärningen - känna, lukta, se och höra, säger Sofi Hjort, intendent och ansvarig för skolpedagogiken på Livrustkammaren.

  Med sin tydliga koppling till läroplanen och tidsperioderna vasatid, stormaktstid och frihetstid/gustaviansk tid kan eleverna klämma, känna på historien genom det rekvisita, taktilt material och aktiviteter som finns i Historieväskan. Dessutom kan eleverna delta i quiz, se digitala visningar av museets pedagoger och filmer. Historieväskan vill öka nyfikenheten och ge ingångar till den kungliga historien på ett lekfullt sätt. Tillsammans kan klassen pröva att skrida fram på ”Vasavis”, känna på kungliga textilier, analysera en kröningsdikt eller undersöka vad dofter som lavendel och muskot har för koppling till kungliga gravar.

  Historieväskan går nu att hyra via Livrustkammarens hemsida och har redan uppmärksammats och bokats – ända från Seattle.

  Läs mer om Historieväskan: Historieväskan - Livrustkammaren

  Livrustkammaren erbjuder fortsatt de populära fysiska skolvisningarna i museet till förskoleklasser, grundskolan och gymnasiet men är givetvis anpassade efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Skola - Livrustkammaren

  Historieväskan Livrustkammaren.jpg

  Fotograf: Jens Mohr, Statens historiska museer
  Historieväskan från Livrustkammaren är välfylld med kunskap och rekvisita kring Sveriges kungliga historia och kan bokas av mellanstadieskolor.