1. Start
  2. Höststart med Riddarmaskerad, kungligt historiequiz, after work och extra långa nördvisningar

Höststart med Riddarmaskerad, kungligt historiequiz, after work och extra långa nördvisningar

Efter välbesökta sommarveckor i museet rustar Livrustkammaren för ett fullmatat höstprogram som inleds med Riddarmaskerad i Stockhoms stadshus och avrundas med en ny utställning om Gustav den III:s teaterliv. Fredag den 25 augusti startar biljettsläppet till höstens after work, historiequiz, visning om Vasaskandaler och kröningar, nördvisning med dräkttema, punchprovning och tesalonger med gustaviansk musik.

- Vi är glada att så många valde att besöka Livrustkammaren under sommarmånaderna, trots att entréavgiften återinförts under året. Nu ser vi fram emot höstens biljettsläpp på fredag. Våra programkvällar brukar snabbt bli slutsålda och i höstens program finns något för alla historieintresserade - vare sig man är den nyfikne nybörjaren eller en riktig historienörd. Roligt nog är alla våra visningar väldigt omtyckta och nu erbjuder vi inte bara fler visningar, många av dem är dessutom dubbelt så långa, säger Malin Grundberg, museichef på Livrustkammaren.

Riddarklubben bjuder in Riddarmaskerad och svärdprovning

Livrustkammarens egen barnklubb heter Riddarklubben som med lek och kunskap på ett lustfyllt sätt sänker trösklarna och pratar kunglig historia. Bland några av höstens aktiviteter finns:

Årets fest! Riddarmaskeraden. Äntligen blir det familjefest och Riddarmaskerad i Stockholms stadshus. Söndagen den 3 september blir det dräktparad nedför trapporna till Blå hallen och underhållning av Gycklargruppen hyckel, musikunderhållning av Frihet, Barockt och Systerskap och dans av Pied en L`air, träff med riddare från Celeres Nordica och mycket mer. Livrustkammarens kungligheter är på plats för att dubba alla riddare och prinsessor. Barn under 3 år gratis. Biljettförsäljning pågår. Riddarmaskerad i Stadshuset - Livrustkammaren

Svärdprovning. Testa Gustav Vasas rappir, känn vikten på en Zweihänder och vad är egentligen en testikeldolk? 30 september.

Fullspäckat höstprogram med biljettsläpp fredag den 25 augusti.

Nu släpper vi de efterlängtade biljetterna till höstens programaktiviteter på Livrustkammaren. Och vi har tagit i för att så många som möjligt ska kunna inspireras och komma närmare den kungliga historien – gärna i sällskap med andra.

After work för historienördar. Först vapen, rustningar och glittrande vagnar, därefter mingel. 7 september.

Kröningar extra allt. Visning om 300 år av svenska kröningar med pärlor, drakar, purpur, tappade kronor och bångstyriga hästar. 14 september.

Dräktskatten på Livrustkammaren. På allmän begäran: dubbelt så lång visning. Dubbelt så bra. Mer av allt. 17 september.

Kungligt quiz för historienördar. Historietest och after work under Karl XII:s och Fredrik I:s vakande ögon i vackra Stensalen. 21 september.
 

Se hela höstens program här: www.livrustkammaren.se/museet-om-sveriges-kungliga-historia/pa-gang/host-2023

After work med kungligt historiequiz p Livrustkammaren torsdag 21 september klockan 1800

Utställningen Enhörningar visas till våren 2023

Livrustkammarens populära familjeutställning Enhörningar – tror du på mig så tror jag på dig har lockat många besökare att kliva in i berättelsen om det mytomspunna och magiska fabeldjur som funnits i tusentals år. Utställningen Enhörningar visas tom våren 2024 och innehåller även unika enhörningsföremål som finns bevarade på bla Livrustkammaren. Läs mer: Enhörningar. Tror du på mig så tror jag på dig - Livrustkammaren

Teaterkungen Gustav III – dräktparad, skådespel och politik

Den 20 oktober öppnar en ny utställning som är ett samarbete mellan Livrustkammaren och Kungliga Operan som också firar 250 år i år. Här visas ett femtiotal fantasifulla dräkter och operakostymer från Gustav III:s dagar där vi berättar om den gustavianska tidens skådespel och politik på den kungliga scenen.

Mer pressinformation om utställningen kommer under september.

Maria Rosén
Pressansvarig och kommunikatör 
Livrustkammaren, Slottsbacken 3, 111 30 Stockholm

Tel/Mob: +46 (0)8-402 30 15

e-post: maria.rosen@shm.se

Kröningsvisning

Kröningsvisning med extra allt torsdag 14 september klockan 18.00

Tesalong i Livrustkammaren

Fotograf: Jens Mohr, Statens historiska museer
Tesalong med gustaviansk musik torsdag 23 november klockan 17.00

After work för historienördar

Fotograf: montage Livrustkammaren
After work för historienördar torsdagen den 7 september klockan 17

Kungligt historiequiz på Livrustkammaren

Fotograf: montage Livrustkammaren
After work med kungligt historiequiz på Livrustkammaren torsdag 21 september klockan 18.00

Riddarmaskerad

Riddarmaskerad i Stockholms stadshus söndag 3 september

Riddarmaskerad i Stockholms Stadshus

Riddarmaskerad i Stockholms Stadshus söndag 3 september

Livrustkammaren- Vasaskandaler

Föredrdag om Vasaskandaler torsdag 12 oktober klockan 18.00