1. Start
  2. Inbjudan till pressfrukost och visning 12 mars 9.30 i "MAKTSPEL - ett kostymdrama i Livrustkammaren"

Inbjudan till pressfrukost och visning 12 mars 9.30 i "MAKTSPEL - ett kostymdrama i Livrustkammaren"

I årets utställning berättar vi om blodiga familjestrider och politiska maktspel i 1500-talets Sverige och England, och i fantasylandet Westeros. Här visas historiska föremål tillsammans med spektakulära filmkostymer från de Oscarsbelönade Elizabeth-filmerna och TV-serien Game of Thrones (HBO). PRESSFRUKOST MED VISNING: 12 mars kl 9.30 i Livrustkammaren.

Vad har den svenska 1500-talskungen Erik XIV gemensamt med filmens Elizabeth I och fantasyregenten Joffrey Baratheon från TV-serien Game of Thrones? I årets utställning möts historiska och fiktiva karaktärer i en annorlunda rollista. Det handlar om makt, våld och kärlek. 

Galna kungar och revanschsugna drottningar
Kampen om tronen är ett centralt tema i den kungliga historia som avspeglas i Livrustkammarens samlingar. I utställningen Maktspel berättas om blodiga familjestrider och politiska intriger i 1500-talets Sverige och England, och i fantasylandet Westeros. Här visas historiska föremål från 1500-talet tillsammans med spektakulära filmkostymer från de Oscarsbelönade Elizabeth-filmerna* och TV-serien Game of Thrones (HBO). Erik XIV:s kröningsmantel och den dräkt hans rival Erik Sture bar när han mördades på order av Erik XIV är några av få bevarade 1500-talsplagg i världen. Dräkterna som burits av karaktärerna i Game of Thrones bär referenser till såväl renässansen som modern science fiction. Elizabeth I:s överdådiga vita Swarovskiklänning från Elizabeth: The Golden Age är skapad för att förstärka bilden av en självsäker drottning på mot odödlighet.

- Med utställningen vill vi visa hur populärkulturen använder sig av och inspireras av historiska händelser, bilder och stilideal. Genom historiska referenser skapas igenkänning och förankring men också drama och stora känslor. Men vad lyfts fram och vad väljs bort?
Monica Sargren, projektledare

I slutet av utställningen finns ett rum dedikerat åt besökarnas egen upptäckarlust. Här kan du bland annat skapa din egen historiska ”selfie” genom att prova dräkter och accessoarer. Ett antal unika verk skapade av studenter från Konstfack utforskar hur textil och kläder kan kommunicera makt och status. I entrén finns en replika av den berömda järntronen från Game of Thrones!  

PRESSFRUKOST MED VISNING: 12 mars kl 9.30 i Livrustkammaren. Anmälan görs till press@lsh.seMAKTSPEL - ett kostymdrama i Livrustkammaren
Utställningsperiod:
14 mars 2014  till 4 januari 2015
Kommunikationsansvarig:
Emma Reimfelt, press@lsh.se, 08 402 30 18
Scenografi/formgivning: Leo Thafvelin
Projektledare: Monica Sargren 
Utställningsproducenter: Sofia Nestor & Malin Grundberg
Illustration: Beata Boucht/NU Agency
Grafisk formgivning: Charlotta Andersson

*Cate Blanchett spelade huvudrollen i båda filmerna och Oscarsnominerades för sin insats. I helgen vann Cate Blanchett en Oscar för sin roll i Woody Allens ”Blue Jasmine”.


Inbjudan till pressfrukost och visning 12 mars 9.30 i "MAKTSPEL - ett kostymdrama i Livrustkammaren"

Ett av få bevarade 1500-talsplagg - Erik Stures dräkt buren vid Sturemorden

Fotograf: Nationalmuseum
Erik Sture är förmodligen 19 år på detta porträtt i iförd de kläder som han två år senare kom att bära vid Sturemorden. Den unika dräkten som visas i utställningen är ett av få bevarade 1500-talsplagg. Den förvaras tillsammans med dräkten från fadern och den äldre brodern i Uppsala domkyrka. Dräkten är typisk för modet vid 1500-talets mitt. En reproduktion av porträttet visas i utställningen.

Erik XIV:s friarporträtt till Elisabet I av England

Fotograf: Nationalmuseum
Erik XIV är här avbildad vid tiden för kröningen och porträttet skickades förmodligen till Elisabet I av England. Den förhoppningsfulle friaren presenterar sig som en modemedveten och maskulin furste klädd i en stel guldbroderad sammetsdräkt av senaste spanskt snitt, med blygdkapsel och åtsmitande silkesstrumpbyxor. Benen var ett tecken på manlig styrka – därav uttrycket ”spänna vaderna”.

1500-talsregenten Erik XIV av Sverige

Fotograf: Nationalmuseum
ERIK XIV (1533–1578), kung av Sverige. Äldste son och arvtagare till Gustav Vasa.

Detalj av Erik XIV:s rustning

Fotograf: Erik Lernestål
Kung Erik XIV:s rustning är ett av Livrustkammarens mest spektakulära föremål. Den är översållad med bilder som anspelar på kampen om Östersjön och hans kommande seger över Danmark. Mytologiska figurer, fjättrade fångar, stridsscener och trofégrupper blandas med symboler för Sveriges rike och släkten Vasa. Rustningen är dekorerad av guldsmeden Eliseus Libaerts i Antwerpen.

Elisbet I, kröningsporträtt

Fotograf: ©National Portrait Gallery, London
Elisabet I:s kröningsporträtt framställer drottningen i en idealiserad dager. Kröningsdräkten av guld- och silvertyg hade varit halvsystern Maria I:s, men livet syddes om till Elisabet för att framhäva hennes figur. Kronan, spiran och äpplet symboliserar hennes kungliga värdighet. Kopia av okänd konstnär från ca 1600. Olja på duk. © National Portrait Gallery, London. Reproduktion.

Joffrey Baratheon i "Maktspel: Ett kostymdrama i Livrustkammaren"

Fotograf: Erik Lernstål
Den purpurröda sammetsrocken med mönster i guld väljs i TV-serien av Joffrey på grund av det maskulina mönstret. I dräkten blandas historiska referenser – jackan anspelar på renässansen, medan Joffreys krona är en öppen krona av medeltida snitt. Kostymdesign Michele Clapton. ©2014 Home Box Office, Inc. All rights reserved.

Erik XIVs rustning

Fotograf: Erik Lernstål
Kung Erik XIV:s spektakulära rustning är översållad med bilder som anspelar på kampen om Östersjön och hans kommande seger över Danmark. Mytologiska figurer, fjättrade fångar, stridsscener och trofégrupper blandas med symboler för Sveriges rike och släkten Vasa. På skölden tumlar greker och amasoner – kvinnliga krigare – runt i en våldsam strid. Livrustkammaren.

Erik XIV och Elisabet I i maktspel

Fotograf: Erik Lernestål
Swarovskiklänningen buren av Cate Blanchett i Elizabeth – The Golden Age. I bakgrunden en reprobild av Erik XIV:s friarporträtt till Elisabet I.´

Erik Stures dräkt från Sturemorden är ett av få bevarade 1500-talsplagg

Fotograf: Erik Lernestål
Den förvaras tillsammans med dräkten från fadern och den äldre brodern i Uppsala domkyrka. Dräkten är typisk för modet vid 1500-talets mitt. Den består av en höghalsad tröja och vida puffiga byxor – pluderhosor – av svart sammet och nu brun taft. En vit skjorta med krås kontrasterade ursprungligen mot den mörka dräkten. Sammet, taft, linnelärft. Uppsala domkyrka

Klänning buren av drottningen i "Elizabeth – The Golden Age"

Fotograf: Erik Lernestål @NBC Universal Archives & Collections
Gulgrön klänning med kappa buren av drottningen i Elizabeth – The Golden Age när hon besöker sin astrolog. Elisabet inser att det är omöjligt att som kvinna och furste ha ett privat (kärleks-) liv. Hon väljer att vara drottning. Filmens slutreplik är: ”Jag är er drottning. Jag är mig själv”. Kostymdesign Alexandra Byrne. NBC Universal Archives & Collections