1. Start
  2. KUNGLIGA KONTAKTER ÖSTERUT - föredrag i Livrustkammaren

KUNGLIGA KONTAKTER ÖSTERUT - föredrag i Livrustkammaren

Kungliga kontakter österut är den övergripande rubriken på 2 föredrag. Det första – Spår av en drottning från Polen –om livfulla avtryck av Katarina Jagellonica, gift med Johan III, och sonen Sigismund är också kombinerat med dans med Magdalena Owczynska och Piastowie. Det andra; Tatarer från Krim handlar om kontakter mellan dessa & Sverige under 1600-talet med fil. dr Elzbieta Swiecicka

Kungliga kontakter österut är den övergripande rubriken på två föredrag i april. Det första – Spår av en drottning från Polen handlar om livfulla avtryck av Katarina Jagellonica, gift med Johan III, och sonen Sigismund, är också kombinerat med dans med Magdalena Owczynska som föreläsare och folkdansgruppen Piastowie. Det andra Tatarer från Krim  – om kontakter mellan dessa och Sverige under 1600-talet med fil. dr Elzbieta Swiecicka som föreläsare.

Spår av en drottning
När prinsessan Katarina Jagellonica och hennes hov, i mitten av 1500-talet kom från Polen till Sverige, både hänförde och chockerade de sin nya omgivning – och förändrade den!
Kontakterna mellan Sverige och Polen genom tusen år präglas i historieskrivningen av de väpnade konflikterna, trots att de faktiskt var få. Denna kväll uppmärksammar vi istället det kulturella utbytet mellan grannländerna och vad som blev bestående alltjämt idag.
Magdalena Owczynska, museivärd, berättar och folkdansgruppen Piastowie dansar.
Föredrag med dans torsdag 7 april kl 18

Tatarer från Krim i Sverige
Under 1600-talet var kontakterna täta mellan Sverige och tatarerna på Krim.Ännu finns bågkoger och sadlar kvar från deras besök. Även brev finns bevarade. Vad ville de? Och vad betyder en mystisk 1600-talskarta över tatarernas områden? Fil. dr Elzbieta Swiecicka, berättar. Boka!
Föredrag torsdag 28 april kl 17.30

Föredrag 100 kr/gång . Boka biljetter till föredragen: lrk.bokning@lsh.se ,tel 08 402 30 30, vard 9-12

KUNGLIGA KONTAKTER ÖSTERUT - föredrag i Livrustkammaren