1. Start
  2. ​Kungliga kvinnor på Livrustkammaren tar plats i sociala medier

​Kungliga kvinnor på Livrustkammaren tar plats i sociala medier

Livrustkammaren fortsätter att lyfta fram de kungliga kvinnorna och deras roller. Nu startar Livrustkammaren en digital serie i sociala medier med temat Kungliga kvinnor som kommer att sändas och visas under hösten. Det är fascinerande öden som har hamnat i skymundan, kvinnor som alla har levt i maktens omedelbara närhet och på olika sätt tagit sig an rollen som prinsessa eller drottning.

Livrustkammaren fortsätter att lyfta fram de kungliga kvinnorna och deras roller.  Nu startar Livrustkammaren en digital serie i sociala medier med temat Kungliga kvinnor som kommer att sändas och visas under hösten. Det är fascinerande öden som har hamnat i skymundan, kvinnor som alla har levt i maktens omedelbara närhet och på olika sätt tagit sig an rollen som prinsessa eller drottning.

-Ofta saknar vi personliga föremål från de kvinnor som på olika sätt spelade en viktig roll för monarkin och att berätta om dem i ord och bild blir ett sätt att fylla i de luckor som finns i våra samlingar. Under hösten kommer vi bland andra få möta Gustav Vasas döttrar, Kristina av Holstein-Gottorp, Maria Eleonora, drottning Josefina och kronprinsessan Margareta. Vi kommer även uppmärksamma en av våra mest kända regenter, drottning Kristina och fira hennes födelsedag helt digitalt med ett veckolångt program i sociala medier, säger Magdalena Piotrowska, intendent och programansvarig på Livrustkammaren.

När Livrustkammarens basutställning öppnande våren 2019 fick kvinnornas betydelse i den kungliga historien en ny efterlängtad plats bland museets föremål och berättelser. Programserien Kungliga kvinnor på Livrustkammaren kommer att äga rum i Livrustkammarens sociala medier som är en av de mest välbesökta bland Sveriges museer med över 60 000 följare på Facebook. Under hösten möter vi bland annat flera medarbetare och experter på Livrustkammaren, bla museichef Malin Grundberg och intendent Sofia Nestor som dessutom båda medverkar i tv-serien Drottningarna som just nu visas i TV4.

Kungliga kvinnor på Livrustkammaren möter vi genom föredrag, intervjuer, filmer och inlägg som alla riktar ljuset på svensk kunglig historia. Serien startade redan den 17 oktober med ett utsålt föredrag på Livrustkammaren med författaren Karin Tegenborg Falkdalen om hennes nya bok Svenska drottningar. 

Programmet avslutas med ett kungligt quiz den 26 december av och med intendent Magdalena Piotrowska. Tider & alla medverkande publiceras löpande på Livrustkammarens Facebooksida. 

Kontaktperson Kungliga kvinnor på Livrustkammaren:

Magdalena Westin Piotrowska, Intendent/Curator

Tel/mob: +46 (0)8 402 30 28

e-post: magdalena.piotrowska@shm.se

Maria Eleonora

Fotograf: © Erik Cornelius/Nationalmuseum