1. Start
  2. Kungliga med dig och mig

Kungliga med dig och mig

Göteborgskonstnären Benny Cruz visar sina målningar Royal Normal, i en utställning i Livrustkammaren, som pågår fram till 15 april.

Göteborgskonstnären Benny Cruz visar sina målningar Royal Normal, i en utställning i Livrustkammaren som pågår fram till 15 april. 

Där porträtterar han människor som du och jag tillsammans med den svenska kungafamiljen i situationer som modellerna själva har valt.  Porträtten belyser vardagen tillsammans med en medlem i kungafamiljen. Syftet är att visa att våra kungligheter också lever ett mera normalt och vardagligt liv än vad vi vanligtvis möts av i medier.

- Vi har förväntningar på våra kungliga, hur de ska agera och se ut. Skillnaden är väl bara att vi sällan möter dem i situationer som är vanliga för oss. Kan tänka mig att även de vill göra vanliga saker” säger Benny Cruz. Samtidigt uppstår givetvis en kittlande spänning i mötet mellan oss vanliga och de kungliga, som trots allt inte är vanliga!

"Alla ska vara med" är devisen som Benny Cruz främst arbetar efter. Han är konstnären och kulturprojektledaren som sätter individen i fokus, i syfte att involvera människor på olika sätt. Kanske är det därför han dras till att verka i det offentliga rummet och att arbeta med spontana installationer. Bland hans tidigare verk finns både performance och muralmålningar. Muralmålningarna finns representerade på flera olika platser runt om i Sverige, i Europa och i Sydamerika.
Benny Cruz är engagerad i olika slags muralmåleri, bl a tillsammans med Rädda Barnen i ett förortsprojekt i Göteborgstrakten. Tanken är att stärka dem som bor där.

Utställningen i Livrustkammaren öppnande den 27/1 kl 18 och visas fram till 15/4 2012

I anslutning till utställningen ges det tillfälle för barn att skapa och uttrycka sina tankar om våra kungligheters vardag och liv, inte minst under sport- och påsklovet.

Kungliga med dig och mig