1. Start
  2. Livrustkammaren 2013 & 2014

Livrustkammaren 2013 & 2014

2013 års stora utställning i Livrustkammaren Bilder av Kristina har varit välbesökt. Antalet besökare på visningar i utställningen är fler än förra året. Antalet registrerade grupper och gruppen barn & ungdom ökar i år, trots det redovisas ett tapp totalt sett. 2014 års stora utställning, Maktspel - Ett kostymdrama i Livrustkammaren öppnar i mitten av mars.

2013 års stora utställning i Livrustkammaren Bilder av Kristina har varit välbesökt. Antalet besökare i dagens visning i utställningen är betydligt fler än förra året. Antalet registrerade grupper och gruppen barn & ungdom ökar i år, trots det redovisas ett tapp totalt sett.
2014 års stora utställning heter Maktspel  - Ett  kostymdrama i Livrustkammaren. I denna visas dräkter och rustningar från TV-serien Game of Thrones och filmerna Elizabeth och Elizabeth – The Golden Age tillsammans med historiska föremål från 1500-talet. Bland annat visas Erik XIV:s dyrbara kröningsmantel och en av de så kallade Sturedräkterna, buren av Erik Sture när han mördades av Erik 1567. 

2013
Under hela året har museet omgärdats av ett plank p.g.a. restaureringen av Slottets fasader. Trots stora skyltar har det ändå medfört att det varit svårt för besökaren att hitta in i museet. Året inleddes med en utställning om slottets stora fasadrestaurering, Stenkoll på slottet. Därefter följde den stora utställningen Bilder om Kristina ,om den berömda 1600-talsdrottningen. I höstas kompletterades den med en mindre utställning om hennes misskända mor Maria Eleonora. Programverksamheten som tangerar utställningarna och museets samlingar har varit rik och mångfacetterad.

2014
Liksom förra året bjuder museet på fri entré torsdagskvällar från 17 till 20 under vinter- och höstsäsong. Temavisningarna dessa kvällar är gratis, medan föreläsningarna kostar 100 kr. Specialvisningarna i januari med museets intendenter rör deras specialområden; En brud för kungen, Kröningar, Allt om riddaren och Maria Eleonora.
Utställningen Maria Eleonora, hjärtats drottning pågår till mitten av mars. Därför arrangeras konserten Släck ut de stjärnor fina, planeters lopp umvänd  lördagarna 8 och 22 februari. Ulf Bagge, trubadur och författare, sjunger visor av och berättar om Wivallius och Lucidor, äventyrare och poeter samtida med Maria Eleonora.

Maktspel  Ett kostymdrama i Livrustkammaren
I utställningen visas dräkter och rustningar från TV-serien Game of  Thrones och filmerna Elizabeth och Elizabeth – The Golden Age, sida vid sida med historiska föremål från 1500-talet. Kring tre eviga teman: makt – krig – och kärlek förenas Erik XIV av Sverige, Elizabeth I av England och Joffrey Baratheon, kung över de sju rikena i fantasy-landet Westeros.  I ett särskilt ”Hall of Fun” får besökaren tillfälle att själv träda in i en historisk fantasi och använda det förflutna.

Utställningen öppnar den 13 mars och visas fram till 4 januari 2015.

Spöket Laban flyttar in
I Livrustkammarens kommande barnutställning flyttar spöket Laban in Kungliga Slottets källarvalv. På ett lekfullt sätt återskapas  här slottet Gomorronsol och dess spöken och kungliga familj för små besökare.
Och i slutet av november öppnar en liten utställning  Det Glittrar/Kunglig glans – kungliga smycken i Sverige under 500 år  av de svenska dynastiernas smycken

Fakta
Besökare 2013 239 657 2012 262 199
Öppet
jan – april, sep – dec: 11-17  tisdag - söndag, torsdagar till 20
maj:11 -17 dagligen
juni: 10-17  dagligen 
juli – aug 10-18  dagligen

Entré: 90 kr
Fri entré: Barn och ungdom tom 18 år
Fri entré: torsdagar 17-20
Audioguide: vuxna 20 kr, barn 10 kr
Entré till föreläsningar: 100 kr


Livrustkammaren 2013 & 2014