1. Start
  2. Livrustkammaren nominerad till Stockholmarnas favoritmuseum

Livrustkammaren nominerad till Stockholmarnas favoritmuseum

Livrustkammaren, museet om Sveriges kungliga historia, kan bli vald till Stockholmarnas favoritmuseum 2024. Utmärkelsen baseras på en undersökning av företaget Evimetrix där fler än 1500 personer  i Storstockholm har tyckt till om 42 olika museer.

Bland nomineringskategorierna finns pris för bästa restaurang/café, trivsammaste miljön och bästa utställningar. Andra kategorier i undersökningen är bästa personalen, museet med det starkaste varumärket och årets nyhet – barnfamiljernas favoritmuseum.

- Vi är väldigt glada att stockholmarna gillar oss så mycket! Besökarnas upplevelser av Livrustkammaren är oerhört viktiga för oss och hjälper oss att bli bättre. Vi hoppas att denna positiva uppmärksamhet kan leda till att ännu fler hittar till museet om Sveriges kungliga historia. Med vårt läge mitt i stan i Kungliga slottet är vi verkligen att lättillgängligt besöksmål både för dem som bor i Stockholm och för dem som är på besök. Livrustkammaren vill göra den kungliga historien tillgänglig för alla, säger Malin Grundberg, museichef på Livrustkammaren.

Prisutdelningen äger rum tisdagen den 20 februari på Junibacken i Stockholm.

Lilla rustkammaren - Livrustkammarens magiska rum för barn. Foto: Jens Mohr, Statens historiska museer.

Bland övriga nominerade museer finns Armémuseum, Fotografiska, Medelhavsmuseet, Medeltidsmuseet, Millesgården, Moderna museet, Nationalmuseum, Nobel Prize Museum, Paradox Museum, Polismuseet, Prins Eugéns Waldemarsudde, Skansen, Tom Tits Experiment och Vasamuseet.

Livrustkammaren är ett av Sveriges äldsta museer och ligger i Kungliga slottet på Slottsbacken 3 i Stockholm.  I museet finns minnen och berättelser från Sveriges kungliga historia, från 1500-talet fram till idag. Vapen, rustningar, dräkter och kungliga vagnar berättar om 500 år av svensk, men även internationell historia. 

Just nu visar Livrustkammaren den kritikerrosade utställningen Teaterkungen – prakten, makten och teaterkostymerna på Gustav III:s tid. Museet har en uppskattad skol- och programverksamhet med föredrag och evenemang för både stora och små historienördar. I Lilla rustkammaren händer magiska saker för de minsta som vill upptäcka och utforska den förunderliga historien och ha kungligt kul tillsammans.

Museet om Sveriges kungliga historia - Livrustkammaren

PRESSKONTAKT

Maria Rosén
Livrustkammaren, Slottsbacken 3, 111 30 Stockholm Tel/Mob: +46 (0)8-402 30 15

e-post: maria.rosen@shm.se

Livrustkammaren nominerad till Stockholmarnas favoritmuseum 2024

Fotograf: Jens Mohr, Statens historiska museer

Malin Grundberg, museichef på Livrustkammaren

Fotograf: Jens Mohr, Statens historiska museer