1. Start
  2. ​Livrustkammaren öppnar 15 juni med corona-anpassat mottagande

​Livrustkammaren öppnar 15 juni med corona-anpassat mottagande

Måndagen den 15 juni öppnar Livrustkammaren museet för publik igen. Utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer har museet vidtagit en rad åtgärder och anpassat sin verksamhet för att kunna ta emot besökare på ett ansvarsfullt sätt.

– Jag är glad över att kunna öppna Livrustkammaren igen. Många längtar efter kulturupplevelser under sin sommarledighet och det vill vi erbjuda på ett ansvarsfullt sätt under rådande situation. Vi tar emot ett begränsat antal samtidigt i museet så att det blir lätt att hålla avstånd och våra aktiviteter är anpassade så att inte besökarna ska behöva trängas, säger Malin Grundberg, museichef på Livrustkammaren.

Besök i nya basutställningen på egen hand och drop in-introduktioner i hörsalen

Livrustkammaren lockade en rekordpublik efter invigningen i juni 2019 av den nya basutställningen. Nu finns det återigen möjlighet att besöka museet och uppleva Sveriges kungliga historia under 500 år på egen hand. Livrustkammarens tar emot ett begränsat antal besökare som kan vandra runt i utställningen på egen hand. 

Istället för visningar erbjuder vi dagliga möten med våra pedagoger mellan kl. 11.30 och 14.30 i museets hörsal där utrymmena är mycket generösa. Här finns tillfälle för den som vill ställa frågor till någon av våra museiguider.

För våra yngre besökare och deras familjer finns flera nya aktivitetsspår och frågesporter att följa för att stilla nyfikenhet och upptäckarglädje i egen takt.

Vår audioguide finns nu att använda både genom museets apparater, som rengöres efter varje användning, och på egen mobil.

Butiken håller öppet och våra vakter och museivärdar ser till att alla rekommendationer efterföljs.

Fortsatta digitala erbjudanden under hela sommaren

För de som väljer att besöka Livrustkammaren på distans, kommer våra populära digitala erbjudanden finnas kvar. Under perioden då museet haft stängt har vi utökat flera digitala tjänster. Till glädje för många finns det möjlighet att komma nära historien alldeles på egen hand via digitala utställningar, 3D-visningar och fjärrvisningar i museet ledda av våra museiguider. Vi är glada över att många väljer att ta del av vårt digitala erbjudande, bland annat på Facebook och Instagram. Läs mer om vårt digitala erbjudande: https://livrustkammaren.se/sv/utforska/besok-oss-digitalt

Mer information om Livrustkammaren och våra åtgärder med anledning covid-

När Livrustkammaren slår upp sina portar igen den 15 juni har flera åtgärder vidtagits utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Läs mer på museets hemsida: https://livrustkammaren.se/sv/oppnar-igen

Maktövertagande och kamp i 1500-talets Sverige.

Fotograf: Erik Lernestål/Statens historiska museer
Gustav Vasa och hans söner gestaltas här genom de statustyngda föremålen som rustningar, sadlar och vapen.

Malin Grundberg

Fotograf: Erik Lernestål
Malin Grundberg, museichef vid Livrustkammaren