1. Start
  2. Livrustkammaren skriver kvinnohistoria 8 mars

Livrustkammaren skriver kvinnohistoria 8 mars

​ART+FEMINISM Livrustkammaren bjuder in till Wikipedia-skrivstuga 8 mars och skriver kvinnohistoria ART+FEMINISM är ett globalt initiativ där frivilliga och har sedan 2014 anordnat nära 300 Wikipediaskrivstugor världen över. Alla med samma vilja att förbättra representationen bland Wikipediaskribenter och att inkludera bortglömda personer i vår gemensamma historia.

Den 8 mars, på Internationella kvinnodagen, arrangerar Livrustkammaren skrivstugan Art+Feminism. Det är sprunget ur ett globalt initiativ där frivilliga sedan 2014 anordnat nära 300 Wikipediaskrivstugor världen över. Alla med samma vilja att förbättra representationen bland Wikipediaskribenter och att inkludera bortglömda personer i vår gemensamma historia. Sedan starten har tusentals artiklar om kvinnor i historien skrivits.

Men fortfarande saknas idag artiklar om många anmärkningsvärda och kända kvinnor i historien och konsten. Majoriteten av de som skriver på Wikipedia är män.

  • Det känns både roligt och bra att vi anordnar skrivstugan Art+Feminism. Det är viktigt för oss att all den kunskap som produceras här på museet, också blir tillgänglig för alla! Wikipedia är ett uppslagsverk där alla kan bidra, och eftersom den här snedfördelningen är tydlig, anser vi att det vårt och allas ansvar att försöka förändra det och överlag förbättra informationen på Wikipedia, säger Linnéa Karlberg, digital samordnare på Livrustkammaren.

Skrivstugan äger rum onsdagen den 8 mars i Livrustkammarens stensal, på Slottsbacken 3. Drop-in kl 12-20. Uppmaningen är att skriva om en person som man tycker saknas i historieskrivningen på Wikipedia.

Wikipedianer och personal från Livrustkammaren finns på plats för instruktioner och hjälp. Alla som vill ska ta med sig egen dator och relevant referenslitteratur.

Detaljerad information och förslag på ämnen samt övrig information: https://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Skrivstuga/ArtAndFeminism_2017

Förhandsvisning av Svt-filmen ”Upphovsmannen var en kvinna

Kl 17.30 bjuds alla deltagare på en exklusiv förhandsvisning av filmen "Upphovsmannen var en kvinna" som har premiär i K Special (Svt)  den 10 mars kl 20. Filmen är skapad av Wanda Bendjelloul, Arianna Bommarco Catomeris och Katarina Hellberg. Det är en berättelse om Alma Haag - en av Sveriges första pressfotografer som började arbeta på Dagens Nyheter redan 1907 och som sedan skulle komma att dokumentera några av förra seklets största nyhetshändelser såsom August Strindbergs begravning och de Olympiska spelen i Stockholm 1912. Medverkar gör även fotograferna Ellen Dahlberg, Ragnhild Haarstad och Ulla Lemberg.

ART+FEMINISM

2016 arrangerades skrivstugan ART+FEMINISM för första gången i Sverige och då på Hallwylska museet. Årets skrivstuga på Livrustkammaren initieras av samma myndighet, LSH – Livrustkammaren och Skoklosters slott med Stiftelsen Hallwylska museet.