1. Start
  2. Livrustkammarens prestigeföremål från Solkungens ”franska gåva” visas i ny utställning under OS i Paris.

Livrustkammarens prestigeföremål från Solkungens ”franska gåva” visas i ny utställning under OS i Paris.

Den 2 juli, i samband med sommar-OS i Paris, öppnar slottsmuseet i Versailles, Musée National de Chataux de Versailles et de Trianon, en ny utställning med temat kungliga hästar. Där visas bland annat unika föremål från Livrustkammaren och Skoklosters slott.

Utln frn LivrustkammarenDen franska gvan

Ett av de mest spektakulära inslagen från Sverige är delar ur den ”franska gåvan” som Frankrikes Solkung Ludvig XIV skänkte till den då 18-åriga Karl XI.  Den franske kungen hade valt ut tolv av de finaste fullblodshästarna i det kungliga hovstallet och det är utrustningen till en av dessa hästar som visas i utställningen : ”Cheval en majesté au cœur d'une civilisation".

- Den ”franska gåvan” i Livrustkammarens samlingar är en av de kanske finaste diplomatiska gåvor som en svensk kung har fått. Vid det högtidliga överlämnandet i Stockholm bar alla stora hästar täcken av blå sammet med det svenska riksvapnet över varje häst.Tillsammans med andra diplomatiska gåvor vittnar de om Sveriges politiska kontakter genom århundradena, säger intendent Sofia Nestor, ansvarig för Livrustkammarens samlingar.

Praktfull sadel

Det är i anslutning till de olympiska spelens ryttartävlingar som arrangeras i Versailles, som utställningen öppnar i det franska slottet. Närmare 300 föremål berättar om hästens betydelse och användningsområden i samhället från 1500-talet fram till 1900-talet och första världskriget.

Bland de utlånade föremålen från Livrustkammaren finns en praktfull sadel, schabrak med guld, silver och silkesbroderier i relief samt stigbyglar. Dessa var skapade just för detta tillfälle för en av hästarna, nummer nio; Le Gaillard.

Övriga utlån från Livrustkammaren är en tornersköld för drottning Sofia Magdalenas stallmästare Claes Rålamb och från Skoklosters slott visas en karusellspelssköld som tillhört den danske kungen Kristian IV:s stallmästare Wenzel Rotkirch samt en ringränningsring.

- Förberedelsen av denna extraordinära utställning i Versailles har varit ett tillfälle för ett rikt samarbete mellan våra institutioner och våra två länder. Tack vare det varma mottagandet och den stora generositeten hos kuratorerna har vi upptäckt fascinerande och unika verk i samlingarna som kommer att överraska och förbluffa besökarna från hela världen vid dessa Olympiska spel, säger Hélène Delalex, kulturarvsintendent för slottet i Versailles och curator för utställningen.

Gåvor med politiska motiv

Gåvor hade en viktig roll i det diplomatiska spelet. I regel fanns det en förväntan på en gengåva eller någon annan form av tacksamhetsbevis, som lojalitet eller helt enkelt viljan att ingå i en allians mot en gemensam fiende. Bakom Ludvig XIV:s givmildhet låg mycket riktigt även ett politiskt motiv. Den franske kungen ville försäkra sig om svenskt militärt stöd i ett krig mot Holland.

Den 12 december överlämnades gåvan högtidligt i Stockholm. Hästarna och deras påkostade utrustning verkar ha väckt sensation.

I ett brev till Ludvig XIV, skrev Karl XI:  ”Jag har ej mottagit några ynnestbevis, som gripit mig mer än de som kommit mig till del från Eders Majestät”. Han medgav också att gåvan försatte honom ”i en tacksamhetsskuld” och lovade att ”använda all min förmåga att för att vid varje tillfälle ge verkliga prov på min tacksamhet”. Från franskt håll gjordes påstötningar om att Ludvig XIV gärna skulle ta emot koppar till taktäckning. Det är också känt att koppar från Falu gruva senare kom till användning på slottstak i Versailles.

Karl XI delade snart med sig av den praktfulla gåvan till släktingar, men framförallt till höga officerare och riksråd. I dag finns sju sadlar med schabrak, ett udda schabrak, alla handtäcken, fem bössor, fem par pistoler samt en udda pistol kvar i Livrustkammaren.

Utställningen pågår mellan 2 juli – tom 3 nov 2024.

Museet i Versailles publicerar en katalog till utställningen, som bla innehåller en artikel och föremålstexter av intendent Sofia Nestor mfl, Livrustkammaren.

Läs mer om utställningen:

Cheval en majesté | Château de Versailles (chateauversailles.fr)

Livrustkammaren är Sveriges museum om kunglig historia.

Museets samlingar innehåller föremål från 500 år av kunglig historia, från Gustav Vasa fram till idag.

Presskontakt Livrustkammaren

Maria Rosén 
maria.rosen@shm.se   08-402 30 15
Statens historiska museer, SHM

Karusellspelssköld

Fotograf: Statens historiska museer
Utlån från Skoklosters slott

Ett förgyllt lejonhuvud utgör sadelknapp på sadel nummer 9

Fotograf: Statens historiska museer
Utlån från Livrustkammaren/Den franska gåvan

Praktfull sadel från Frankrike med pistolhölster stigbygel och ländtäcke

Fotograf: Statens historiska museer

Detalj av ett guld- och silverbroderat schabrak som ingick i Ludvig XIVs gåva till Karl XI 1673

Fotograf: Livrustkammaren

Detalj från en av de franska sadlarna med yttäckande broderier i silke- guld och silvertråd

Fotograf: Statens historiska museer