1. Start
  2. Lystring undersåtar! Här kommer boken om Livrustkammaren

Lystring undersåtar! Här kommer boken om Livrustkammaren

Äntligen är den här! Boken för alla barn om Livrustkammaren.Kungliga, historiska och superviktiga saker som är en del av vår svenska historia. Årets historiska julklapp har landat.

Boken är producerad av Livrustkammaren och berättar om museets unika museiföremål från 500 år av Sveriges kungliga historia – och som alla finns på riktigt i museets magiska slottsvalv.

I boken blandas rikligt mellan historiska berättelser, klurigt och kul att veta, finurliga illustrationer och fina fotografier. Boken passar lika bra för barn som för vuxna, att läsa tillsammans hemma eller under en rundtur i museet.

- Jag är väldigt glad att vi nu har en bok som vänder sig till våra viktiga unga besökare. Boken har en lekfull och rolig ton, samtidigt som den lär alla barn och vuxna om den kungliga historien. Den visar den vision för Livrustkammaren som vi arbetat aktivt med de senaste åren, nämligen att göra Sveriges kungliga historia tillgänglig för alla! Detta blir helt klart årets historia julklapp, säger Malin Grundberg, museichef på Livrustkammaren.

I boken hittar du glänsande stål, glittrande dräkter och guldmålade vagnar. Men även andra kungliga minnen - spännande, roliga, konstiga och ibland lite äckliga. Här kan man läsa och bläddra sig fram bland kungar, drottningar, prinsessor och prinsar. Vad hette de? Vad gjorde de och vad är det för konstiga saker Livrustkammaren har i sina samlingar? Här berättas om Gustav Vasas hjälm med vårtor, en död häst och en bit fosterhinna...och mycket mer.

Som ett av Sveriges mest populära museum där många av besökarna är skolelever och barnfamiljer finns det stor erfarenhet på Livrustkammaren att förmedla museets både fakta och historier just ur barnens perspektiv. En barn- och familjebok om Livrustkammaren är därför extra välkommen för att nå fler vetgiriga blivande små historienördar.

Lystring undersåtar! Här kommer boken om Livrustkammaren – är skriven av författaren Sofi Hjort, som även arbetar som intendent på Livrustkammaren. Sofi Hjort är en väletablerad barnboksförfattare och har tidigare skrivit flera populära faktaböcker för barn, t ex Spana på konst och En himla historia.

För bokens formgivning står Charlotta Andersson, Statens historiska museer och illustrationerna är skapade av Mia Nilsson. Boken finns att köpa i Livrustkammarens museibutik.

BOKEVENT I MUSEIBUTIKEN

Livrustkammarens butik torsdag den 14 december kl 16-18

Möt författaren Sofi Hjort och köp ett signerat exemplar till rabatterat julpris.

Maria Rosén
Pressansvarig och kommunikatör 
Livrustkammaren, Slottsbacken 3, 111 30 Stockholm, Avdelningen Utställningar & kommunikation vid Statens Historiska museer  shm.se Tel/Mob: +46 (0)8-402 30 15

e-post: maria.rosen@shm.se

Lystring underssåtar! Här kommer boken om Livrustkammaren.

Fotograf: Montage: Charlotta Andersson, Statens historia museer