1. Start
 2. Manga Royals - kunglig historia i mangastil

Manga Royals - kunglig historia i mangastil

Kan en kung vara manga? Och vad händer om man kombinerar kunglig historia med mangateckningar? I utställningen Manga Royals på Livrustkammaren har kungar och drottningar inspirerat tecknarna från det svenska mangakollektivet Nosebleed Studio till äventyrliga och fantasifulla bilder i mangastil. Några av våra kungliga personer representeras genom varsin utvald dräkt från museets samlingar där teckningarna ger nytt liv åt både personen och dräkten. Utställningen öppnar den 30 oktober. 

Det här är verkligen något helt nytt i den svenska museivärlden, säger Malin Grundberg, museichef på Livrustkammaren. Vi kombinerar det gamla och det nya på ett helt unikt sätt och resultatet är både fantasifullt, roligt och lärorikt. Att samarbeta med mangatecknarna i Nosebleed Studio har verkligen varit kreativt och inspirerande.

  Med fokus på dräktmode av högsta klass får vi möta våra svenska kungar, drottningar och prinsessor som man aldrig sett dem tidigare. Här utspelar sig bröllop, sjöslag och soaré med kortspel. Dräkterna är vanligtvis inte utställda i museet vilket ger en unik möjlighet att se dem under utställningsperioden.

  Nio kungliga modedräkter från Livrustkammaren och lika många mangateckningar i storformat från Nosebleed Studio presenteras sida vid sida i den fantasifulla utställningen Manga Royals, som öppnar den 30 oktober.

  Bland dräkterna som visas finns Gustav III:s jaktuniform, Drottning Sofias turnyrklänning, ett rustningsgarnityr från Karl X Gustav, och den spektakulära spelkortsklänningen som är en robe à la francaise från 1700-talet. En kavalkad med moderiktiga dräkter från olika epoker med de iögonfallande kungliga attributen som guld, silver,sammet, taft, siden och blänkande rustningsplåt.

  Manga Royals - kunglig historia i mangastil är skapad av Livrustkammaren och det Malmöbaserade mangakollektivet Nosebleed Studio. Ett samarbete som ger ett lekfullt men samtidigt fördjupande perspektiv på Sveriges kungliga historia. 

  -  När vi i Nosebleed Studio blev kontaktade av Livrustkammaren för detta projekt så kände vi redan då på oss att det skulle bli skoj att få rita mangabilder av de historiska dräkterna, säger Natalia Batista på Nosebleed Studio. Resultatet blev dock över förväntan och hela projektet gled på smidigt och var givande åt alla håll! Vi är stolta över att vi fick vara med och avbilda kungligheter med våra färgglada mangastilar.

   Manga, som har sitt ursprung i tecknande serier i Japan och de karaktärsfulla figurerna, engagerar en stor publik världen över i många olika berättarformer samt inom cosplaykulturen.

   I samband med utställningen har Nosebleed specialproducerat boken Manga Royals – Kungliga kläder i mangastil” som säljs i museets butik och i bokhandeln.

   Mangateckningarna är ritade av medlemmar av Nosebleed Studio: Felix Östergård: Oscar I:s kröning, Joakim Waller: Drottning Sofia som vuxen samt hertig Karl, Linn Olsson: Drottning Sofia som ung och Tsar Alexander, Magnolia Winroth: Karl X Gustav och Gustav III och Natalia Batista: kronprinsessan Victoria samt spelkortsklänningen.

   Utställningen pågår tom hösten 2022.

   PRESSVISNING

   Media inbjuds till pressvisning fredag den 29 oktober kl. 10-12. Samling i Livrustkammarens hörsal. Presentation av utställningen inleds i hörsalen av museichef Malin Grundberg och Natalia Batista, Nosebleed Studio.

   Utställningen visas på museets entresolplan.

   Föranmälan krävs. Hiss finns. Adress: Slottsbacken 3, Stockholm.

   För mer information och anmälan till pressvisning, vänligen kontakta Maria Rosén, pressansvarig, Livrustkammaren. E-post: maria.rosen@shm.se, tel: 08-402 30 15.

   Pressbilder: se pressrum. Livrustkammaren | Mediearkiv (news.cision.com)


   Följ oss i sociala medier.

   @livrustkammaren

   @nosebleedstudio
   Livrustkammaren Manga Royals. Tsar Alexander. Tecknad av Linn Olsson, Nosebleed Studio..jpg