Margareta Leijonhufvud – den goda drottningen. Föredrag i Livrustkammaren
Fil.dr Karin Tegenborg Falkdalen har författat ännu en bok om framträdande svenska kvinnor under 1500-talet. Denna gång om Gustav Vasas andra drottning, en högättad svensk adelsdam och inte en utländsk prinsessa som hans första hustru. Bilden är ljus av Margareta Leijonhufvud och hennes minne. Den 21 april föreläser Karin i Livrustkammaren om drottningen.
Var Margareta Leijonhufvud drottningen som gjorde allt rätt? Hon har gått till historien som god, klok och vacker. Hustrun som gav Gustav Vasa tio barn varav två blev kungar i Sverige. Ett föredöme för sina döttrar och kommande drottningar. Vilka krav ställdes på henne som drottning under "kungafrändernas tid"? Vad förväntades av henne som styvmor till kronprins Erik och som mor till tio egna barn med kungen? Hon avled före maken, men gravsattes först vid hans begravning, som skildras i ännu aktuella specialutställningen i Livrustkammaren, Dödens teater.
Boken, den nyutkomna biografin Margareta Regina – vid Gustav Vasas sida (Setterblads förlag)finns att köpa denna kväll, 21 mars, för 175 kr. Efter föreläsningen signerar Karin boken.
Karin Tegenborg Falkdalen är författare och doktor i idéhistoria. I sin forskning har hon intresserat sig för monarkin som institution, framförallt dess kvinnosida. Hennes avhandling i idéhistoria heter Kungen är en kvinna från 2003. Boken Vasadöttrarna (2010) handlar om Gustav Vasas fem döttrar. För ett år sedan utgavs Vasadrottningen om Gustav Vasas tredje fru, Katarina Stenbock. Och i dagarna utkommer Margareta Regina – vid Gustav Vasas sida, om den andra hustrun Margareta Leijonhufvud.