1. Start
  2. ​ Mästarprov i konsten att smida en rustning

​ Mästarprov i konsten att smida en rustning

Det är inte många som kan titulera sig som rustningsmakarmäster nuförtiden. Den siste personen som ägde den titeln i Sverige hette Berg och dog 1781. Den 30 november 2019 är det så dags för en utmanare till titeln genom ett mästarprov av Albert Collins, en av världens bästa rustningssmeder med uppdrag i hela världen från både museer och samlare.

Själva mästarprovet är en rustning smidd av Albert Collins och som kommer att bedömas på Livrustkammaren av rustningsexperterna Tobias Capwell, Nicolas Baptiste, Max Sjöberg, (Antikrundan), Per Lillelund och Peter Jonsson. Bland några av de förlagor som Albert Collins arbetat efter är rustningar ursprungligen tillverkade åt kung Erik XIV mellan åren 1560-1565 och de finns idag på Livrustkammaren.

-Livrustkammaren har några av Europas absolut finaste rustningar i samlingen. Frågor kring tillverkning av dessa rustningar är de mest frågade av våra besökare. Fascinationen kring själva hantverket är stor och funderingarna många. Evenemanget på Livrustkammaren är ett historiskt tillfälle att uppleva ett äkta mästerprov i rustningssmide, säger Jonas Lindwall, intendent vid Livrustkammaren.

Förhoppningen är att kunna återinföra rustningssmidet som ett etablerat hantverksyrke i Sverige, och med det kommer nya kriterier för vad man ska kunna som rustningsmakargesäll. Under eftermiddagen finns det möjlighet att titta på rustningen och höra Albert berätta och visa bilder från sitt arbete innan experterna ger sitt utlåtande.

Det är också Albert Collins som har initierat ett projekt kring ett förnyat mästarbrev för rustningssmide och där tas definitioner för mästarprovet fram - alla moment en rustningssmed ska kunna, och en rustning ska smidas som blir själva mästarprovet. Tanken är att allt dokumenteras i text, film och bild. Hösten 2020 kommer arbetet och rustningen visas i en mindre tillfällig utställning på Livrustkammaren som framför allt riktar sig mot barn och ungdomar.

Evenemanget äger rum i hörsalen på Livrustkammaren lördagen den 30 november 13.30-16.30.

Fri entré, begränsat antal platser.

Kontakt:

Albert Collins, rustningssmed  info@viaarmorari.com

Jonas Lindwall, intendent Livrustkammaren      jonas.lindwall@shm.se       08-402 30 21

Maria Rosén, pressansvarig Livrustkammaren      maria.rosen@shm.se       08-402 30 15

Läs mer om projektet: http://mastarprov.com/