1. Start
  2. Mysteriet med Lincolns stulna revolver berättas i SR:s ”Museernas hemligheter”

Mysteriet med Lincolns stulna revolver berättas i SR:s ”Museernas hemligheter”

Hur kunde två ovärderliga revolvrar som en gång ägdes av den amerikanske presidenten Abraham Lincoln hamna på Livrustkammaren och sedan bli föremål för en spektakulär stöldkupp på 60-talet? I Sveriges Radios programserie ”Museernas hemligheter” berättar kulturjournalisten Mattias Berg den osannolika historien om revolverstölden, dess efterspel och det omfattande internationella polisarbetet. Programmet ”Lincolns stulna revolvrar” släpps digitalt söndagen den 19 februari och sändas i FM på tisdag den 21 februari inom ramen för programmet P1Kultur.

Med sin fantastiska kvalité och enastående proveniens utgör dessa coltrevolvrar några av de främsta eldhandvapnen i Karl XV:s samling. Det vore en dröm att återfå dem och kunna ställa ut dem igen, säger Andreas Olsson, intendent vid Livrustkammaren.

Den 14 april 1967 stals president Lincolns revolvrar från Livrustkammaren, museet om Sveriges kungliga historia, som då låg i Nordiska museet på Djurgården i Stockholm. Tjuven tog fyra revolvrar ur en monter. Två av vapnen låg i ett etui med reservdelar och specialammunition. De två andra – av Smith & Wessonfabrikat – hittades senare av amerikansk polis och återbördades till museets samlingar. De betydligt värdefullare guldbeslagna revolvrarna hade Karl XV fått i gåva av Abraham Lincoln 1863 mitt under amerikanska inbördeskriget. De ovärderliga revolvrarna har fortfarande inte hittats och åren efter stölden följde en vindlande historia om jakten på alla de fyra stulna vapnen. Spåren leder till Sollefteå, Wiesbaden och kanske Texas.

Bild Flintlåspistol: https://samlingar.shm.se/object/90089F19-C468-4472-806C-5460A8B0A518

Länk Kontakta Museernas hemligheter - Museernas hemligheter | Sveriges Radio

För mer information om Livrustkammarens samlingar: kontakta Andreas Olsson, intendent vid Livrustkammaren. Telefon: +46 (0)8 402 30 45 E-mail: andreas.olsson@shm.se

För mer information om  Sveriges radios programserie Museernas hemligheter, kontakta kulturjournalist Mattias Berg: E-mail: mattias.berg@sr.se

Presskontakt Livrustkammaren

Maria Rosén
Tel/Mob: +46 (0)8-402 30 15e-post: maria.rosen@shm.se Livrustkammaren, Slottsbacken 3, 111 30 Stockholm

Lincolns stulna revolvrar