1. Start
  2. Nyöppning av Livrustkammaren den 17 juni – första föremålen på plats

Nyöppning av Livrustkammaren den 17 juni – första föremålen på plats

Den 17 juni öppnar Livrustkammaren sin permanenta utställning igen efter drygt ett års ombyggnad i de anrika valven i Stockholms slott. Museet invigs av H.M. Konungen, i närvaro av H.M. Drottningen och kulturminister Amanda Lind.Arbetet är just nu inne i ett intensivt slutskede och de första föremålen är på plats i montrarna.

Den 17 juni öppnar Livrustkammaren sin permanenta utställning igen efter drygt ett års ombyggnad i de anrika valven i Stockholms slott. Museet invigs av H.M. Konungen, i närvaro av H.M. Drottningen och kulturminister Amanda Lind. Arbetet är just nu inne i ett intensivt slutskede och de första föremålen är på plats i montrarna.

Efter 40 år med i princip samma utställning är det dags att uppdatera den kungliga historien. Ny forskning och kunskap de senaste decennierna gör att det finns mycket nytt att lyfta fram och berätta, säger Malin Grundberg, museichef på Livrustkammaren.

Livrustkammaren i Stockholm är ett av Sveriges äldsta museer och samlingarna från den svenska kungliga historien är unik och saknar motsvarighet både i Sverige och utomlands.

Nu är det dags för en uppdaterad historieskrivning av monarkins makt. Den nya utställningen kommer att visa fler perspektiv och inte minst drottningarnas och prinsessornas betydelse kopplat till föremålen.

1800- och 1900-talen och vår nutid lyfts fram ännu tydligare och tar in den kungliga historien även i ett internationellt perspektiv och in i demokratins tidevarv. Några av föremålen visas nu för första gången i den permanenta utställningen, från att tidigare endast kunnat ses tillfälligt.

Efter ombyggnaden kommer besökarna att kunna ta del av en mer pedagogisk och tillgänglig berättelse, bland annat genom nya interaktiva stationer.

Vi vill möta den moderna museibesökarens behov och förväntningar i vår nya utställning. Det gör vi genom att skapa en kronologisk berättelse om Sveriges kungliga historia som fler kommer att kunna förstå, men också genom interaktiva inslag, fler sittplatser inne i museets salar och en belysning som är bättre både för föremålen och besökarna, säger Malin Grundberg.

Föremål som vapen, dräkter, rustningar och vagnar presenteras genom en tidslinje från Gustav Vasa till idag och berättar om kända segrar, dramatiska ögonblick och spektakulära ceremonier. Men också om glädjeämnen och sorger för de kvinnor och män som var med och formade den kungliga historien.

Besökarna kommer även nu att få möta de unika och populära ”highlightsföremålen” som Gustav II Adolfs häst Streiff, som han red på i slaget vid Lützen (1632), Karl XII:s uniform från Fredriksstens fästning (1718) eller Gustav III:s maskeraddräkt. Internationellt välkända föremål som tsar Ivans hjälm eller Lochnerrustningen, en av de finaste rustningarna för man och häst från 1500-talet, visas också. Några föremål som fått en mycket mer framträdande plats i den nya utställningen är prinsessan Sofia Magdalenas bröllopsklänning (1700-talet) och Kronprinsessan Victorias myndighetsklänning (1995). Bland de föremål som bara visats tillfälligt tidigare men som nu får en permanent plats i museet kan man se drottning Kristinas kröningsmantel, Fredrik (I) karolinska uniformsrock som är en av totalt fyra bevarade karolinska klädesrockar. Här visas också prinsessan Sibyllas lindblomsgröna klänning som bars vid Gustaf V:s 90-årsfirande och prinsessan Sofia Albertinas klänning, ett av de mer okända föremålen, som nu får plats i museet.

Tronföljarvaggan

Fotograf: Jens Mohr, Statens Historiska museer
Paradvaggan från 1655 används än idag vid dopet av tronföljare. Senast var det prinsessan Estelle som låg i den och hon var den första kvinnliga tronföljaren på över 350 år som fått ligga i den. Kronprinsessan Victoria har däremot inte fått ligga i den vid sitt eget dop, den jämlika tronföljden för män och kvinnor hade då ännu inte hunnit träda i kraft. Den nyfödde Karl (XI) fick vaggan i gåva av modern Hedvig Eleonoras föräldrar, hertigparet av Holstein-Gottorp.

Sibyllas klänning

Fotograf: Helena Bonnevier, Statens Historiska museer.
Sibyllas lindblomsgröna klänning buren på Gustaf V:s 90-årsdag 1948.

Modedocka

Fotograf: Helena Bonnevier, Statens Historiska museer.
Långt innan det fanns modemagasin skickades dockor klädda i det senaste runt mellan hoven i Europa. Den lilla damen visar modet i samhällets högsta skikt i slutet av 1500-talet. Dockan är klädd enligt spanskt mode, i en tvådelad klänning med styvt liv av siden och spets av guldtråd. Dockan har troligen tillhört Katarina, född 1584 och dotter till Karl IX. Sedan en modedocka spelat ut sin roll kunde den användas som leksak.

Gustav Vasas krönta hjälm

Fotograf: Helena Bonnevier, Statens Historiska museer.
Inköpt i 1540 i Augsburg. Detta är en av få krönta hjälmar som bevarats i världen.

Maria Eleonoras hjärteduk

Fotograf: Helena Bonnevier, Statens Historiska museer
Hjärteduken var den duk där Maria Eleonora förvarade kungens hjärta fram till hans begravning. Hjärtat hade tagits ut ur kroppen vid balsameringen och Maria Eleonora tog hand om det och förvarade det i en guldask. Hon ansågs av herrarna i rådet och förmyndarregeringen vara en ganska besvärlig person, och inte minst detta gillade man inte. Hon sörjde alldeles för intensivt och gjorde inte som herrarna ville. En tid efter begravningen lades hjärtat ner i graven.

Kyritzryttaren

Fotograf: Statens Historiska museer
Rustningen ingick i Karl X Gustavs begravningståg den 4 november 1660. Kyritzryttaren symboliserar den döde kungen och det eviga kungadömet i sorgetåget.

Sofia Magdalenas brudklänning

Fotograf: Helena Bonnevier, Statens Historiska museer
Prinsessan Sofia Magdalenas klänning – en robe du cour – är av silverbrokad och har ett tre meter långt släp. Den fanns med i hennes trousseau, hennes samlade tillhörigheter, när hon lämnade sitt gamla hemland för det nya.

Gustav III bröllopsdräkt

Fotograf: Helena Bonnevier, Statens Historiska museer.
Gustav (III):s dräkt (rock, väst, byxor) beställdes från Paris. Tillverkad i pärlemorskimrande silvertyg med applikationsbroderi i blå metallfolie, guldpaljetter och guldtråd. Rocken har en fastsydd serafimerkraschan.

Erik XIV:s kröningsmantel

Fotograf: Statens Historiska museer
Purpurfärgad kröningsmantel tillverkades till Erik XIV:s kröning 1561. Manteln är det äldsta plagg som bevarats från en svensk kröning. Efter Erik XIV har manteln burits av Johan III (1569), Karl IX (1607) och Gustav II Adolf (1617) vid deras respektive kröningar.