1. Start
  2. Otroligt – upptäck det oväntade förflutna, öppnar den 19 september

Otroligt – upptäck det oväntade förflutna, öppnar den 19 september

Den 19 september öppnar Livrustkammarens nya familjeutställning Otroligt med en heldag för hela familjen och fri entré för alla vuxna med barn. I Otroligt samsas pirater med robotar och magiska amuletter. Se piratprinsessan Cecilia Vasa bredvid uppstoppade bältdjur, bödelsvärd och konstiga korsetter; hör otäcka berättelser om döskallar och mördare; upptäck det oväntade förflutna!

Den 19 september öppnar Livrustkammarens nya familjeutställning Otroligt med en heldag för hela familjen och fri entré för alla vuxna med barn. I Otroligt samsas pirater med robotar och magiska amuletter. Se piratprinsessan Cecilia Vasa bredvid uppstoppade bältdjur, bödelsvärd och konstiga korsetter; hör otäcka berättelser om döskallar och mördare; upptäck det oväntade förflutna! 

- Det känns fantastiskt att kunna visa upp de mer ovanliga sakerna från våra samlingar, många har helt osannolika historier i sig, säger Jonas Lindvall, projektledare för utställningen och fortsätter, Mycket av det som vi ser omkring oss idag finns det faktiskt äldre förlagor till – till exempel har vi en tidsinställd bomb redan från 1600-talet!

Otroligt invigs under en heldag den 19 september för hela familjen. Det blir fri entré för alla vuxna med barn så att alla kan upptäcka historien. Med tipspromenad, pyssel, saft och bullar upplever vi tillsammans det förflutna – hur kunde man måla av ett djur man aldrig sett? Hur mycket väger ett svärd? Och hur luktar egentligen kröningsbalsam?

Utställningen invigs den 19 september och visas till den 13 mars 2016. Under höstlovet, 24/1-1/11, hålls dagliga temavisningar i utställningen.

Pressvisning äger rum på Livrustkammaren, Slottsbacken 3, den 18 september kl 10.00.
Välkommen - anmälan till press@lsh.se eller 08 402 30 15. 

Solfjäder

Fotograf: Jens Mohr
Solfjädern från Saint-Barthélemy i vit svandun är prydd med riktiga uppstoppade småfåglar; en gulgrön sk gulsångare och två röda charlakanstangaror. Saint-Barthélemy var svensk koloni i Västindien i nästan hundra år. 1878 lämnades ön tillbaka till Frankrike. Här pågick slaveriet till mitten av 1800-talet, då de sista slavarna blev fria, Denna skänktes till museet 1869 av drottning Lovisa

Helvetesmaskin

Fotograf: Jens Mohr
Tidsinställda bomber är inte en modern företeelse. Redan 1645 avslöjades en komplott att spränga två svenska skepp i Wismar. En tändningsmekanism skulle placeras i en behållare med krut och svavel som skulle explodera och förstöra skeppen. En osthandlare anklagades för att ha planerat attentatet och brändes på bål.

Bielkes maginnehål

Fotograf: Jens Mohr
Ture Bielke var med i konspirationen mot Gustav III. Han tog gift och dog innan han greps. Kroppen obducerades och maginnehållet bevarades för eftervärlden. Arseniken finns fortfarande kvar…

Fajanslejon [

Fotograf: Jens Mohr
Att samla och avbilda ovanliga saker från andra värdsdelar blev allt mer vanligt när européer började resa till andra delar av världen. Det var inte alltid lätt att veta hur exotiska djur egentligen såg ut, så tavlor och skulpturer fick göras på beskrivningar och gissningar

Mekanisk arm

Fotograf: Jens Mohr
Redan på 1500-talet tillverkades proteser för att ersätta förlorade kroppsdelar. Amputationerna blev successivt fler när skjutvapnen blev vanligare. Proteserna kunde ha mekanik, så att fingrarna rör sig samtidigt för att kunna greppa. Ingår i Livrustkammarens samlingar