1. Start
  2. Pressvisning av Livrustkammarens nya permanenta utställning den 13 juni

Pressvisning av Livrustkammarens nya permanenta utställning den 13 juni

Välkommen till pressvisning på Livrustkammaren torsdagen den 13 juni kl 09.00-11.00. Efter drygt ett års ombyggnadsarbete står en ny permanent utställning på plats i de anrika valven på Stockholms slott.

Välkommen till pressvisning på Livrustkammaren torsdagen den 13 juni kl 09.00-11.00. Efter drygt ett års ombyggnadsarbete står en ny permanent utställning på plats i de anrika valven på Stockholms slott.

Livrustkammaren i Stockholm är ett av Sveriges äldsta museer och samlingarna från den svenska kungliga historien är unik och saknar motsvarighet både i Sverige och utomlands. Den 17 juni kl 15.00 invigs Livrustkammarens nya utställning av H.M. Konungen, i närvaro av H.M. Drottningen och kulturminister Amanda Lind.

– Efter 40 år med i princip samma utställning är det dags att uppdatera den kungliga historien och monarkins makt. Ny forskning och kunskap gör att det finns mycket nytt att lyfta fram och berätta, säger Malin Grundberg, museichef vid Livrustkammaren. Den nya utställningen kommer att visa fler perspektiv och inte minst drottningarnas och prinsessornas betydelse kopplat till föremålen.

En av nyheterna är också att 1800- och 1900-talen och vår samtid lyfts fram ännu tydligare och tar in den kungliga historien även i ett internationellt perspektiv och in i demokratins tidevarv. Efter ombyggnaden kommer besökarna att kunna ta del av en mer pedagogisk och tillgänglig berättelse, bland annat genom en kronologisk berättelse och nya interaktiva stationer.

Besökarna kommer även nu att få möta de populära ”highlightsföremålen” som Gustav II Adolfs häst Streiff, som han red på i slaget vid Lützen (1632), Karl XII:s uniform, Gustav III:s maskeraddräkt, tsar Ivans hjälm och Lochnerrustningen. Några föremål som fått en mycket mer framträdande plats i den nya utställningen är prinsessan Sofia Magdalenas bröllopsklänning (1700-talet) och Kronprinsessan Victorias myndighetsklänning (1995).

Bland de föremål som bara visats tillfälligt tidigare, men som nu får en permanent plats, är drottning Kristinas kröningsmantel, Fredrik (I) karolinska uniformsrock, prinsessan Sibyllas lindblomsgröna klänning som bars vid Gustaf V:s 90-årsfirande och prinsessan Sofia Albertinas klänning.

Program pressvisning 13 juni

Kl 9.00 Museichef Malin Grundberg och intendent Sofia Nestor presenterar utställningen i Stensalen på Livrustkammaren.

Kl 9.15 visning av Livrustkammarens nya permanenta utställning av museichef Malin Grundberg, intendent Sofia Nestor och intendent Andreas Olsson.

Kl.11.00 Pressvisningen avslutas.

I museet finns fler medarbetare från Livrustkammaren på plats för att svara på frågor.

Möjlighet finns att fotografera och filma i utställningen.

Se tidigare pressmeddelande och fler pressbilder : http://livrustkammaren.se/sv/mynewsdesk#/pressreleases/nyoeppning-av-livrustkammaren-den-17-juni-foersta-foeremaalen-paa-plats-2867509

Välkomna!

Anmälan till pressvisningen till pressansvarig maria.rosen@shm.se senast 10 juni.

Vänligen uppge namn, roll och uppdragsgivare.

Benskena med rustningssko

Fotograf: Helena Bonnevier
Benskena med rustningssko till den förgyllda mässingsrustningen som Johan Gyllenstierna bar då han red i Karl X Gustavs begravningsprocession 1660. Den gyllene ryttare representerade där den avlidne kungen och det eviga kungadömet.

Malin Grundberg

Fotograf: Erik Lernestål
Malin Grundberg, museichef vid Livrustkammaren